Cursa tu Prácticum con nosotros

La experiencia es clave para desempeñar un buen trabajo como psicoterapeuta, por esta razón ofrecemos prácticas, tanto curriculares como extracurriculares, a aquellos estudiantes que están cursando los últimos años de la carrera de Psicología.

Los estudiantes que escojan el Practicum del Institut Gomà contarán con el apoyo de todo un equipo multidisciplinar, con amplia experiencia en el campo de la psicoterapia y de la formación. Tendrán la oportunidad de aprender desde una visión humanista, tomando las emociones como área fundamental de intervención en un proceso psicoterapéutico. Además, disfrutarán del ambiente positivo y familiar que se respira en el equipo.

Durante el Practicum los estudiantes podrán conocer diferentes áreas de la psicoterapia de la mano de los profesionales del equipo del Institut Gomà así como también, si lo desean, podrán introducirse en el mundo del Coaching. Además, podrán participar en sesiones de Mentoring grupales, dónde los estudiantes, de la mano de un mentor/a tendrán la posibilidad desarrollar sus competencias profesionales a través de la práctica real de procesos de psicoterapia entre ellos, alternando el rol de psicoterapeuta y de cliente.

A partir del segundo trimestre los estudiantes del Practicum tendrán la oportunidad de llevar un caso real, siendo todas las sesiones que realicen supervisadas por psicoterapeutas experimentados del equipo del Institut Gomà. Con esta práctica, tendrán la oportunidad de poner en práctica sus habilidades y aprender y aplicar estrategias de intervención. En cada sesión de supervisión sus casos e intervenciones serán revisadas y podrán resolver cualquier duda que haya podido surgir.

SI estás interesado/a en cursar el Practicum en el Institut Gomà tienes dos opciones:

Prácticas Curriculares

Hay diversas universidades que ofrecen cursar la asignatura de Practicum en nuestro centro: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) y Universitat Ramón Llull (URL).

Si eres alumno de psicología en alguna de estas universidades y quieres realizar el Practicum en el Institut Gomà ponte en contacto con el departamento correspondiente de tu universidad.

Prácticas Extracurriculares

Ofrecemos plazas de Practicum a todas aquellas personas interesadas en tener más experiencia como psicoterapeuta pero que no estén cursando la carrera de psicología en las universidades mencionadas anteriormente (UAB y URL).

Condiciones:

  • Estar cursando el último curso del grado de psicología o haber terminado dicho grado en el último año.
  • Comprometerse a realizar un mínimo de 120 o 180 horas, dependiendo del tipo de convenio firmado, en los horarios ofrecidos por el centro.
  • Estar asegurado (Tema a concretar en la entrevista)

¿Estudias aquí?

¿Estudias en una de estas Universidades?

Entonces puedes cursar tu PRACTICUM con nosotros. Años de experiencia avalan los mejores resultados.

¡VEN Y DESTACA!

Infórmate

2021-22

Judith Surinyach
Universitat Autónoma de Barcelona

Les pràctiques a l’Institut Gomà han estat molt gratificants. El tracte rebut per part de la tutora i el centre durant l’estada de pràctiques ha estat excel·lent. Considero que l’estada de pràctiques m’ha aportat coneixements que no són equiparables als obtinguts a la teoria. Destacaria l’oportunitat de portar un cas de manera individual amb supervisió, ja que penso que és el que més aprenentatge m’ha proporcionat. Gràcies a la pràctica i a la supervisió dels diferents casos, no només el meu, he pogut recollir una sèrie de tècniques i recursos per aplicar amb la meva pacient i per guardar de cara el meu futur professional. La pràctica no només m’ha aportat coneixement en l’àmbit professional sinó que també m’ha servit per obtenir confiança en mi mateixa a l’hora d’exercir com a psicòloga. M’agradaria ressaltar la transcendència que han tingut per mi les pràctiques a nivell personal, ja que a més d’ajudar-me a orientar-me i especificar en quin àmbit de la psicologia m’agradaria enfocar-me, han marcat el meu últim any de carrera. Per últim, vull destacar l’excel·lent tracte rebut per part de la tutora i el centre durant l’estada de pràctiques.

Pol Lluch Querol

Durant la meva estada a l’Institut Gomà, no només he après a desenvolupar-me com a psicòleg adquirint competències i coneixements sinó que també he pogut aprendre a com gestionar i portar un cas gràcies a la seva metodologia.

Molt content amb el tracte del personal en general, molt bon ambient i un equip molt professional.

Molt recomenable!

Iván Vegas
Universitat Autónoma de Barcelona

La meva experiència a Institut Gomà ha sigut una grata sorpresa, he aprés coses practiques les quals al grau de psicologia no s’aprenen. Si que es veritat que no he viscut la experiència completa del pràcticum degut a que no he fet cas pràctic. Des de un punt de vista més observador he pogut veure com companys  han evolucionat moltíssim en els seus rols com terapeutes, com han aprés realment com es fa aquest ofici, les seves dificultats i lo enriquidor que pot ser.

Per altra part trobo molt interessant les classes de New Path New Times, on podies portar a la practica eines psicològiques molt útils i fer introspecció. Per últim he pogut gaudir de algunes classes de Coaching teleològic, que tot i que al grau no es té en compte es molt interessant i útil, impartit per Hermina Gomà, de la qual només pots aprendre.

Fátima Zarfani
Extracurriculars

Este último año ha sido uno de los mejores, y la razón principal ha sido por haber participado en el Prácticum de Institut Gomà. Después de salir del grado de psicología me sentía muy perdida, había aprendido muchas cosas durante la universidad, pero las prácticas que hice ahí no fueron suficientes para aprender y experimentar la psicoterapia; tenía muchos conocimientos en mi cabeza, pero no sabía cómo ni cuándo aplicarlos, de la misma manera que tampoco sabia si la psicoterapia era para mí.

Durante este curso he podido aprender las bases para llevar un proceso de psicoterapia, he aprendido como es la psicoterapia desde una perspectiva humanista, de la gran importancia que tienen las emociones en nuestra vida y como trabajar con ellas. He aprendido que ser psicoterapeuta implica ser humana, implica saber que vas a cometer errores y que está bien y que es normal, sobre todo si justo estás empezando. Salgo de este programa con muchos conocimientos prácticos, con un poco más de confianza en mi misma y sobre todo con un gran recuerdo de mis compañerxs, de mis tutoras y las secretarias del centro. Lo que me llevo conmigo de esta experiencia es el buen ambiente, las risas y el saber que hay un espacio seguro en el que expresar tus dudas e inseguridades sin sentirte juzgada.

Alba Alcaraz
Extracurriculars

Les pràctiques a l’Institut Gomà han suposat un abans i un després tant a nivell professional com a nivell personal, la paraula amb la que ho definiria és creixement. Conèixer una altra manera de treballar que no la purament cognitiu-conductual et fa obrir la ment, entendre que hi ha diverses formes de treballar i el paper tan significatiu que tenen les emocions a la nostra vida. L’oportunitat de portar un pacient et fa guanyar confiança, enfrontar les inseguretats i pors, poder posar en pràctica coneixements teòrics previs i estimar la professió.

La humanitat i naturalitat que es desprèn a l’Institut Gomà, que la Ana i la Laura transmeten i que es genera al Practicum son els ingredients que fan que agraeixi enormement haver escollit fer les pràctiques aquí i recomanar-ho a tothom.

Eva Palleiro
Universitat Autónoma de Barcelona

Les pràctiques a l’Institut Gomà han suposat un abans i un després tant a nivell professional com a nivell personal, la paraula amb la que ho definiria és creixement. Conèixer una altra manera de treballar que no la purament cognitiu-conductual et fa obrir la ment, entendre que hi ha diverses formes de treballar i el paper tan significatiu que tenen les emocions a la nostra vida. L’oportunitat de portar un pacient et fa guanyar confiança, enfrontar les inseguretats i pors, poder posar en pràctica coneixements teòrics previs i estimar la professió.

La humanitat i naturalitat que es desprèn a l’Institut Gomà, que la Ana i la Laura transmeten i que es genera al Practicum son els ingredients que fan que agraeixi enormement haver escollit fer les pràctiques aquí i recomanar-ho a tothom.

Ruth Plana

Aquestes pràctiques m’han ajudat apropar-me al màxim al que seria treballar com a psicoterapeuta. El fet de tenir l’oportunitat de portar un pacient ha estat molt enriquidor per al meu futur professional. Al principi em feia respecte i tenia pànic de posar la pota, però he après a vèncer les meves pors i al final d’aquest procés puc dir que estic orgullosa de la meva feina i el meu creixement, tant com a psicòloga com com a persona.

Laia Llobet

L’opinió que tinc sobre la meva experiència amb les pràctiques a l’Institut Gomà és molt bona, i definitivament tornaria a començar-les si pogués. De fet, als meus companys de la universitat, els he recomanat el lloc per a que ells puguin gaudir també d’aquesta experiència. Si he de posar una nota, posaré un 10/10 pel contingut, la flexibilitat d’horaris, i per l’ampli ventall d’opcions que ens oferien per a cobrir les hores. Totes les opcions eren bones i aprenies algo amb totes. A més, un aspecte molt interessant que trobo és que et permetin fer teràpia i que contin com a hores de pràctiques. Al final, un terapeuta no pot ser bon terapeuta si no està sanat dels seus problemes, si no ha passat pel seu procés personal, ja que en teràpia es reflectirà allò que internament no s’ha solucionat.

Durant la meva estància he pogut desenvolupar sobretot habilitats d’escolta i de parla, un aspecte importantíssim en teràpia però que no sempre es te la oportunitat de treballar-ho, i definitivament l’IG obra aquesta porta.

La veritat és que estic molt contenta i dono gràcies per haver tingut la sort de poder gaudir d’aquesta experiència.

Paula Martínez

Com podria resumir la meva experiència a l’Institut Gomà? És difícil trobar paraules concretes que puguin definir tot aquest viatge emocional. Estic molt agraïda d’haver pogut cursar les pràctiques universitàries al centre. Fent la carrera de Psicologia he après molta teoria però a mesura que anava acabant els estudis sentia que no podia aplicar res a la meva vida professional, sentia que em faltava alguna cosa i de fet em vaig desil·lusionar una mica amb la professió. A l’Institut Gomà, he pogut portar una pacient i tenia molta por de no saber fer-ho i de acabar sentint que això no era per a mi. A dia d’avui crec que es la millor decisió que he pres mai a nivell acadèmic. A l’Institut Gomà he vist noves formes de fer teràpia, he pres consciencia de la importància de les emocions i de quin tipus de professional vull ser en un futur. No tinc paraules per agrair tot el que he après gràcies a l’Ana i la Laura, la seva calidesa, la seva comprensió i la seva confiança en nosaltres ens ha fet créixer com a professionals i com a persones. També he après moltíssim dels meus companys, dels seus encerts i errors, dels seus dubtes, de les seves pors i sobretot, he après de mi mateixa, de tot el que he viscut al centre. Així que si haig de resumir el que es pot viure a l’Institut Gomà parlaria de ” experimentar i veure Psicologia en directe”. Gràcies per fer-me recuperar les ganes i poder tornar a enamorar-me de la professió.

Lidia Zamora
Universitat Autónoma de Barcelona

Mi paso por el Institut Gomà es de las cosas más enriquecedoras que he vivido en cuanto a mi formación académica. Toda la información que te proporcionan y todo el soporte que te brindan cuando empiezas a hacer tus sesiones como profesional son de un valor muy alto. Agradezco mucho la oportunidad de poder tener un primer contacto con un paciente como psicólogas, que te den esa confianza de que podremos hacer bien y ese soporte que tanto nos alivia cuando emprendemos una nueva experiencia. Sin duda recomiendo estas prácticas por la flexibilidad que te dan, la cantidad de opciones que te brindan para ir sumando experiencia y principalmente por la oportunidad de acercarte a lo que puede ser tu futuro laboral si quieres dedicarte a la psicoterapia.

Irirs Caballero
Universitat Autónoma de Barcelona

L’Institut Gomà ha estat una experiència increïblement nutritiva on he après realment el que significa ser psicòloga clínica. No és secret que les alumnes sortim de la carrera coneixent perfectament totes les regions del cervell i símptomes del DSMV, però no tenim ni idea com exercir una teràpia. Això es va veure clarament reflectit en els meus primers dies d’acompanyament a la meva pacient que estava perdudíssima; tanmateix, ara no és el cas. El pràcticum m’ha obert la porta a la psicologia humanista, oferint-nos un munt d’eines essencials terapèutiques i endinsant-nos a la mentalitat de psicòloga mitjançant una metodologia totalment pràctica. Ara ja tinc les primeres nocions com conduir un procés terapèutic i entenc realment què és la teràpia. Però no només és això, també és l’ambient acollidor que es forma entre les alumnes, les mentores l’Anna i la Laura, i fins i tot les secretàries Pepi i Natàlia!
Recomano completament el Pràcticum si t’interessa la psicologia clínica i no estàs satisfeta amb els aprenentatges abstractes de la carrera.
Gràcies per l’experiència!

Belén Granell
Blanquerna

Al començament de les pràctiques, no vaig entendre ben bé ni el seu funcionament ni la finalitat o el benefici de portar jo mateixa un pacient. Considerava que no seria capaç de dur a terme la tasca de psicoterapeuta correctament. Les pors i les inseguretats de no poder aconseguir els objectius que exigien a pràctiques m’afeixugava. Tot i això, després d’haver fet aquest procés terapèuti, he anat aprenent a fer millors intervencions, així com a estar en una posició total de no-jutjar, estar en una total escolta activa i el desig de voler donar el millor de mi al “pacient”. L’Institut Gomà m’ha brindat una oportunitat molt gran per a mi, ja que, quan vaig començar a l’octubre, no m’imaginava que podria aprendre tant. Si tiro la mirada enrere, és increïble tot el que m’he pogut enriquir aquest curs. Cada cop em veig més còmoda amb el pacient, no em noto tan nerviosa i estic més present. Aquestes pràctiques m’han aproximat molt al món laboral. He tingut l’oportunitat de veure com funciona una consulta de caràcter privat amb els diferents professionals de la psicologia que treballen allà. A l’institut Gomà es dona especial importància a què el pacient és capaç absolutament tot. Després d’haver tractat de manera estreta amb uns dels professionals del centre, he pogut veure la classe de professional que vull arribar a ser. Els principis que vull que siguin presents quan realitzi les diferents teràpies són: el no-judici, el respecte, l’amor incondicional cap a les persones, la professionalitat i confidencialitat. Aquests, també són valors que també anirien altament relacionats amb els principis que crec essencials en la classe de persona en qui em vull convertir el dia de demà. Aquestes pràctiques han sigut molt exigents i han generat en mi molts nervis durant tot el curs. Tot i això, m’he pogut omplir de principis que vull aplicar tant en la meva carrera professional com en la meva vida diària

2020-21

Ana Sánchez
Extracurriculares

Fer pràctiques a l’Institut Gomà ha estat fantàstic, l’ambient i els professionals són extraordinaris, no m’he sentit jutjada en ningun moment, sinó que m’he sentit recolzada i motivada. Sento que he après moltíssim i que m’ha canviat. És entrar al món professional de ple i és genial poder portar un cas amb supervisió, en què tu sol/a exerceixes de psicòleg/a i aprens com és realment realitzar teràpia practicant les teves habilitats i aprenent de noves. A més, no només aprens amb el teu cas, sinó que tens l’oportunitat de compartir l’experiència amb companys i companyes i aprendre d’ells i elles amb les seves supervisions. M’ha encantat i ho recomano moltíssim!

Sara Cano
Universitat Autónoma de Barcelona

Realizar las prácticas en el Institut Gomà ha supuesto un punto de inflexión a nivel académico, profesional y sobretodo personal. Ha sido una experiencia enriquecedora en todos los sentidos, aportando herramientas y conocimientos que desconocía y generando un cambio de enfoque a todo lo que había aprendido hasta entonces. Y es que, se expone una formación teórica des de el paradigma humanista (con el que personalmente me he sentido bastante identificada) donde las emociones son el objeto central. Una perspectiva totalmente olvidada en el plan de estudio académico. Además, se brinda la oportunidad de ponerla en práctica junto a los conocimientos ya previamente adquiridos, moldeando así nuestra identidad profesional. Por ello, tener la oportunidad de realizar un primer proceso terapéutico como profesionales ha resultado totalmente necesario y enriquecedor. Una oportunidad por la que pocos centros arriesgan y apuestan. Y puedo decir que ha sido una experiencia realmente reveladora y única , supervisada por dos grandes profesionales y todo su cariño, Ana y Laura , quienes, paralelamente a este proceso, nos han ayudado a crecer y aprender sobre nuestra profesión y sobre nosotrxs mismxs; nuestros límites, nuestras debilidades y nuestras fortalezas. Nos han permitido conocer el mundo de la psicología des de un poquito más de cerca y a reconocernos a nosotrxs en él.

Me siento realmente afortunada y agradecida de haber tenido la suerte de cerrar mi etapa universitaria en este centro, pero sobretodo de continuar con mi formación profesional teniendo el aprendizaje del Institut Gomà y todo su equipo como punto de partida. Humildad, respeto, trabajo , vocación y pasión , serían las palabras con las que describiría brevemente mi experiencia en el practicum y las que me llevo conmigo de cara a mi futuro profesional.

Gracias a mi paso por el centro, he (re)conectado con la verdadera razón por la que elegí esta profesión en su día y que creía haber olvidado. Y ha sido a través de la ilusión, el dinamismo, la vitalidad y sobretodo la autenticidad que el equipo de profesionales desprende durante toda la formación del practicum. Por tanto, y enlazando con el principio, más que unas prácticas, se ha tratado de un proceso personal y profesional enriquecedor.

Pasar por el Institut Gomà no deja indiferente a nadie; pero sobretodo, si te permites conectar con la magia del centro, el equipo de profesionales, y su perspectiva de la psicología, sentirás que estás donde tienes que estar. Así me he sentido yo durante todo el curso.

Gracias!

Mar Romero
Universitat Rovira Virgili

Hacer las prácticas en Institut Gomà ha sido todo un acierto, ya que considero que es una experiencia muy especial y completamente inolvidable. Desde el primer día te transmiten muchísima energía y te devuelven esa motivación que tenias al principio de escoger la carrera, pero que debido a la gran cantidad de teoría se te olvida. Los profesionales del centro son excelentes profesionales y personas, dispuestos a ayudar en todo y a formarte en su área de la mejor forma posible. Además, puedes vivir la maravillosa experiencia de tener tu primer paciente, cosa que muchos centros no te lo ofrecen. Sin duda, volvería a escoger Institut Gomà una y otra vez.

Judith Molinos
Universitat Autónoma de Barcelona

Realizar las prácticas en el Institut Gomà ha supuesto un punto de inflexión a nivel académico, profesional y sobretodo personal. Ha sido una experiencia enriquecedora en todos los sentidos, aportando herramientas y conocimientos que desconocía y generando un cambio de enfoque a todo lo que había aprendido hasta entonces. Y es que, se expone una formación teórica des de el paradigma humanista (con el que personalmente me he sentido bastante identificada) donde las emociones son el objeto central. Una perspectiva totalmente olvidada en el plan de estudio académico. Además, se brinda la oportunidad de ponerla en práctica junto a los conocimientos ya previamente adquiridos, moldeando así nuestra identidad profesional. Por ello, tener la oportunidad de realizar un primer proceso terapéutico como profesionales ha resultado totalmente necesario y enriquecedor. Una oportunidad por la que pocos centros arriesgan y apuestan. Y puedo decir que ha sido una experiencia realmente reveladora y única , supervisada por dos grandes profesionales y todo su cariño, Ana y Laura , quienes, paralelamente a este proceso, nos han ayudado a crecer y aprender sobre nuestra profesión y sobre nosotrxs mismxs; nuestros límites, nuestras debilidades y nuestras fortalezas. Nos han permitido conocer el mundo de la psicología des de un poquito más de cerca y a reconocernos a nosotrxs en él.

Me siento realmente afortunada y agradecida de haber tenido la suerte de cerrar mi etapa universitaria en este centro, pero sobretodo de continuar con mi formación profesional teniendo el aprendizaje del Institut Gomà y todo su equipo como punto de partida. Humildad, respeto, trabajo , vocación y pasión , serían las palabras con las que describiría brevemente mi experiencia en el practicum y las que me llevo conmigo de cara a mi futuro profesional.

Gracias a mi paso por el centro, he (re)conectado con la verdadera razón por la que elegí esta profesión en su día y que creía haber olvidado. Y ha sido a través de la ilusión, el dinamismo, la vitalidad y sobretodo la autenticidad que el equipo de profesionales desprende durante toda la formación del practicum. Por tanto, y enlazando con el principio, más que unas prácticas, se ha tratado de un proceso personal y profesional enriquecedor.

Pasar por el Institut Gomà no deja indiferente a nadie; pero sobretodo, si te permites conectar con la magia del centro, el equipo de profesionales, y su perspectiva de la psicología, sentirás que estás donde tienes que estar. Así me he sentido yo durante todo el curso.

Gracias!

Alejandra Fosas
Universitat Autónoma de Barcelona

Para mí, que me hayan dado la oportunidad de, no solo estar en un sitio tan agradable con gente tan tan tan bonita por dentro y por fuera, sino de aprender TANTO y tanto sobre tantas cosas que nos atañen a todos y todas. Todxs tenemos cabeza… ¿quién no la quiere saludable? He aprendido cosas que me llevo como psicóloga, como psicoterapeuta, como amiga, como hija, como hermana, como futura madre, como formadora, como alumna, y como una Ale a la que no conocía ni quería así de bien. También agradezco mucho la confianza y oportunidad de llevar a varias pacientes y poder comprobar in situ como se siente acompañar a alguien en un proceso tan apasionante.

Paula Lucas
Universitat Autónoma de Barcelona

Las prácticas en institut gomà ha sido la guinda ideal para
complementar la carrera de Psicología. La formación práctica ofrecida
la primera parte del curso consta de sesiones teóricas donde se pueden
ver reflejadas las distintas realidades que se experimentan en el día a
día de un/a Psicólogo/a y permite coger fuerza para la siguiente fase:
El llevar a un paciente ha sido la mayor enseñanza que he experimentado
de cara a mi futuro laboral. Sin duda repetiria las prácticas. El
equipo docente es maravilloso y el centro ofrece todo tipo de ayuda si
lo necesitas. Realmente me ha animado a volver a ilusionarme por la
Psicología a través del entusiasmo que te transmiten y el tipo de
Psicología tan humana en el que te forman.

David Aragón
Universitat Ramón Llull

Las prácticas en el Instituto Gomà han sido una de las experiencias más enriquecedoras de mi vida, tanto a nivel académico como personal. Gracias a estas prácticas he tenido mi primer paciente como estudiante de psicología, he empezado un proceso de terapia, he aprendido a escuchar de manera más eficiente y a ser más responsable gracias a las síntesis. No ha habido una sola persona en el centro que haya sido irrespetuosa, prepotente o indiferente en nuestro proceso de aprendizaje. Los conocimientos teóricos realmente han sido lo de menos, pero los conocimientos prácticos que me llevo creo que no los podía haber conseguido en ningún otro lugar.

Ana Linares
Universitat Autónoma de Barcelona

L’estada de pràctiques en l’Institut Gomà ha sigut un descobriment
i un aprenentatge constant. El que em va fer escollir aquesta opció
durant l’elecció del centre de pràctiques que es realitza a
l’inici del curs, va ser l’oportunitat doble que oferien. La primera
oportunitat es basa en la formació que et realitzen de diferents
temàtiques basades en casos reals i oferint eines per poder
implementar. Pel que fa a la segona oportunitat és el poder duu a terme
psicoteràpia amb una pacient real de manera autònoma, encara que
supervisada, ja que no tenim trajectòria professional. Aquesta opció
és l’única de tot el llistat que oferia aquesta doble formació
essent totalment partícip i actiu en el procés. Una de les coses que
més valoro a més de la implicació, interès, familiaritat i vocació
de les professionals que exerceixen en el centre, és el fet de
permetre’ns aprendre des de diferents vessants: de teoria enfront les
sessions formatives, manera pràctica exercint com a psicòlogues amb
pacient real i a partir de l’observació en el Mèntoring del Postgrau
de Tècniques Psicològiques, integrant així diferents metodologies per
garantir un aprenentatge. Pel que vaig poder analitzar i veure en les
diferents opcions de centres de pràctiques va ser que la majoria
oferien ser observadora durant el procés sense poder intervenir, és
per això, que l’oferta de l’Institut Gomà complia totes les meves
expectatives i em va sorprendre la implicació en formar a professionals
enfront les altres ofertes.

Avui en dia, considero que va ser la millor elecció que vaig poder
realitzar en aquell moment. Estic molt contenta i agraïda pel tracte i
oportunitats donats i sobretot, motivada front els nous reptes i seguir
construint el meu camí professional en l’àmbit de la psicologia. He
de ressaltar que durant la realització de la carrera va haver-hi un
descens progressiu de motivació i el fet de poder exercir com a
psicòloga realitzant psicoteràpia evocant els aprenentatges teòrics
de la carrera i els extrets de l’Institut Gomà ha suposat una pujada
exponencial d’aquesta motivació retrobant el sentit i el significat
de “jo” com a professional de la psicologia.

Paula Enrich
Universitat Ramón Llull

L’estada de pràctiques en l’Institut Gomà ha sigut un descobriment
i un aprenentatge constant. El que em va fer escollir aquesta opció
durant l’elecció del centre de pràctiques que es realitza a
l’inici del curs, va ser l’oportunitat doble que oferien. La primera
oportunitat es basa en la formació que et realitzen de diferents
temàtiques basades en casos reals i oferint eines per poder
implementar. Pel que fa a la segona oportunitat és el poder duu a terme
psicoteràpia amb una pacient real de manera autònoma, encara que
supervisada, ja que no tenim trajectòria professional. Aquesta opció
és l’única de tot el llistat que oferia aquesta doble formació
essent totalment partícip i actiu en el procés. Una de les coses que
més valoro a més de la implicació, interès, familiaritat i vocació
de les professionals que exerceixen en el centre, és el fet de
permetre’ns aprendre des de diferents vessants: de teoria enfront les
sessions formatives, manera pràctica exercint com a psicòlogues amb
pacient real i a partir de l’observació en el Mèntoring del Postgrau
de Tècniques Psicològiques, integrant així diferents metodologies per
garantir un aprenentatge. Pel que vaig poder analitzar i veure en les
diferents opcions de centres de pràctiques va ser que la majoria
oferien ser observadora durant el procés sense poder intervenir, és
per això, que l’oferta de l’Institut Gomà complia totes les meves
expectatives i em va sorprendre la implicació en formar a professionals
enfront les altres ofertes.

Avui en dia, considero que va ser la millor elecció que vaig poder
realitzar en aquell moment. Estic molt contenta i agraïda pel tracte i
oportunitats donats i sobretot, motivada front els nous reptes i seguir
construint el meu camí professional en l’àmbit de la psicologia. He
de ressaltar que durant la realització de la carrera va haver-hi un
descens progressiu de motivació i el fet de poder exercir com a
psicòloga realitzant psicoteràpia evocant els aprenentatges teòrics
de la carrera i els extrets de l’Institut Gomà ha suposat una pujada
exponencial d’aquesta motivació retrobant el sentit i el significat
de “jo” com a professional de la psicologia.

Noelia Mora
Universitat Rovira Virgili

Valoro la experiencia de mi paso por el Institut Gomà muy
positivamente, ya que los meses que ha ocupado el prácticum, han sido
meses llenos de aprendizajes muy significativos en todos los sentidos,
sobretodo, aunque sin olvidar todo lo aprendido profesionalmente, a
nivel personal. He complementado mi programa de prácticas con mi
proceso de terapia personal y el posgrado que ofrece el centro en
técnicas psicológicas, pues a día de hoy, soy incapaz de concebir
la evolución profesional en nuestro campo, la Psicología, sin un
crecimiento personal paralelo a través del trabajo personal y el paso
por el centro ha sido eso: autoconocimiento, crecimiento y
empoderamiento.

Conecto con la gratitud por este año tan bonito y por todas las
personas que he conocido y que me han acompañado durante este camino.
Todas las personas que forman el centro, desde las psicólogas hasta las
secretarias, a la vez que grandes profesionales, son grandes personas
que te hacen sentir en casa des del primer momento que atraviesas la
puerta. La calidez de hogar es una sensación que me llevo del Institut
y que me ha arropado todo este tiempo.

También destaco la confianza en dos direcciones:

Por un lado, “la confianza de fuera hacia dentro”, en todo momento
dipositada por parte del equipo profesional en los alumnos a la hora de
permitirnos vivir la experiencia, en primera persona, de llevar nuestro
primer proceso terapéutico con un paciente real. A todos aquellos
alumnos que estén en 4º año buscando centros de prácticas externas o
bien busquen prácticas extracurriculares y sueñen en un futuro con
dedicarse al ámbito de la psicoterapia, les recomiendo que valoren la
posibilidad de realizar el programa de prácticas en el Gomà, ya que
les permitirá desenvolverse en el rol de psicoterapeutas y vivir la
experiencia acompañado por un equipo profesional.

Por otro lado, destaco la confianza ganada por mi misma, “la confianza
de dentro hacia fuera”,  a la hora de desempeñar mi rol como
profesional, lo cual probablemente haya sido en lo que más me ha
ayudado la experiencia: a desprenderme de muchas inseguridades y miedos
derivados en parte de la falta de práctica al terminar la carrera.

Gratitud infinita.

María Forés
Universitat Autónoma de Barcelona

La meva experiència fent les pràctiques a l’Institut Gomà ha
estat un regal per a mi, tant en l’àmbit professional com personal.
Mirant enrere, a l’inici de les pràctiques, puc veure tot el
creixement que he realitzat gràcies a tots els coneixements nous que he
adquirit al centre i, sobretot gràcies a l’oportunitat de poder-los
posar en pràctica en un cas concret, exercint com a terapeuta. Voldria
recalcar l’ambient càlid i acollidor del centre i dels seus
professionals, ja que considero que l’experiència tal com l’he
viscuda no hauria estat possible si no fos per les seves ganes
d’ensenyar, d’ajudar-te en el que necessitis i sempre amb una
actitud de no judici. Em sento molt agraïda.

Lilian González
Universitat Ramón Llull

A nivel personal y profesional estas prácticas me han aportado
muchísimo aprendizaje y una particular experiencia, gracias a las
sesiones con nuestro paciente y las experiencias de las supervisiones
conjuntas. Podemos practicar como psicoterapeutas en un despacho para
nosotros solos (terapeutas – pacientes), aprendemos a gestionarnos el
tiempo y las visitas quincenales y también contamos con el respaldo de
las supervisiones donde compartimos lo más esencial y nuestra tutora
Ana y Laura nos guían. Agradezco a nuestra tutora y a Laura sus
enseñanzas y paciencia. Recomiendo esta experiencia porque, a lo largo
del proceso, conseguimos mejorar nuestras competencias como
psicoterapeuta y tomamos consciencia de cuán sanadora puede resultar
una alianza terapéutica.

Mónica Sagnier
Universitat Autónoma de Barcelona

He tenido la oportunidad de poder realizar el Practicum y prácticas
extracurriculares en el Institut Gomà. De ello me llevo una magnífica
experiencia y mucho aprendizaje. El enfoque humanista (visión integral
de ser humano) que se promueve en este centro me ha permitido
complementar mi formación como psicóloga, de manera excelente.
Además, la posibilidad que ofrecen de llevar paciente, ha sido uno de
los valores añadidos más importantes. Con ello he podido practicar el
ponerme delante de otra persona y acompañarla, como también, empezar a
realizar supervisiones, un aspecto determinante en la practica
profesional. Sin duda, os recomiendo elegir este centro para prácticas
como también realizar alguno de sus posgrados.

Antoni Sánchez
Universitat Ramón Llull

De les pràctiques de l’Institut Gomà m’emporto la increíble experiència de portar per primera vegada a un pacient (real) amb les supervisions dels professionals del centre.
El meu aprenentatge i coneixements sobre la psicologia i la psicoteràpia han incrementat exponencialment, junt amb l’experiència del primer contacte amb les intervencions psicoterapèutiques i de les competències com a professional de la psicologia. Mil gràcies per l’experiència, les vivències, els aprenentarges, la companyia i la calidesa de tot l’equip del centre

Alba Buenaventura
Extracurriculares

En mi caso hice las prácticas extracurriculares en Institut Gomà ya que mi universidad no hacía convenio, pero quise hacerlas igualmente y hoy no puedo estar más agradecida. Tener la oportunidad de aprender de grandes profesionales con experiencia pero sobre todo con mucha humanidad y cercanía, para mí ha sido todo un honor. Además agradezco enormemente haber podido ser acompañada en el proceso terapéutico de mi primera paciente. Sin ese apoyo y orientación, hubiese sido mucho
más difícil. Recomiendo 100×100 hacer las prácticas en este lugar, no solo por lo que aprendes a nivel profesional sino que también por todo lo que me llevo a nivel personal.

Andrea Mellado
Universitat Autónoma de Barcelona

Les pràctiques a l’Institut Gomà han estat per mi la millor manera d’acabar el grau de Psicologia, ha estat una experiència que m’ha aportat la confiança que no m’han aportat els 4 anys de grau. La flexibilitat del centre m’ha facilitat des de l’inici de curs la participació a diferents activitats optatives, i m’ha donat l’oportunitat d’acompanyar una persona en el seu procés psicoterapèutic. Respecte aquesta darrera tasca, s’ha facilitat un espai segur de supervisió de casos en el que cada error ha estat transformat en un aprenentatge, i en el que se m’ha permès créixer com a professional dins l’àmbit clínic. La implicació i professionalitat de l’equip han estat essencials per aconseguir això, estic molt agraïda d’haver escollit aquest centre de pràctiques, ja que crec que més aviat són pocs els centres que ofereixen un programa tan complet, pràctic i que permeti als estudiants tenir tanta implicació.

2019-20

Adriana Jiménez
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

Després de la meva experiència com alumna a Blanquerna i d’estar a diferents llocs de pràctiques, puc dir amb total seguretat que una de les millors decisions va ser formar-me amb pràctiques extracurriculars en el centre. Gràcies a ells vaig entendre altres perspectives de veure la psicologia, proporcionant-nos sempre material, eines i recursos per tal d’ajudar-nos a encarar aquesta experiència de portar al nostre propi pacient. Sempre han estat al nostre costat, recolzant-nos i tenint en compte la nostra autonomia i la confiança que ens donen des del primer moment amb un tracte molt proper. A més he descobert la psicologia humanista i he pogut aprofundir més en aquesta, ja que no és tan comuna treballar-la durant el grau. He pogut enriquir-me de diferents professionals i dels diferents àmbits de la psicologia. Per últim remarcar que l’experiència de fer teràpia ha estat molt enriquidora i gratificant, és una oportunitat única i que costa trobar. Portar un cas, amb la supervisió dels professionals, el seu reforç, la seva confiança cap a nosaltres, l’autonomia i la independència que ens ofereixen fa que s’aprenguin molts coneixements a travès de la pràctica. M’atreveixo a dir que unes pràctiques com les que he realitzat en l’Institut Gomà aporten molt creixement com a futur professional. Estic molt satisfeta d’haver tingut aquesta sort de poder haver estat dins d’aquest equip una temporada, i agraïda a tots els que treballen i fan això possible. 

Adriana Oliván
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

Mi experiencia de la realización de las prácticas del grado de Psicología en el Institut Gomà es muy positiva. Estas me han permitido el refuerzo de conocimientos adquiridos durante la realización del grado y experimentar y aprender sobre un tipo de metodología de trabajo dentro de lo que implica esta disciplina.

Uno de los aspectos que considero más importantes y que me gustaría destacar es la relevancia de las emociones en todo proceso terapéutico. Personalmente creo que en muchas ocasiones obviamos este hecho y, hasta incluso, somos capaces de poner por delante otros aspectos que entendemos como más considerables. Es fundamental preguntar, entender y cuestionar las emociones para así poder reflexionar y lograr un buen crecimiento y desarrollo personal.

Por otro lado considero que el método de trabajo respecto a los alumnos del prácticum que ejerce el centro requiere ser destacado. Es evidente la vocación e implicación de cada uno de los profesionales de este, siempre están dispuestos a ayudarte y, aun más importante, a enseñarte para que puedas llegar a reflexionar, cuestionarte y aprender. He podido sentir un gran apoyo por parte de cada uno de los los psicólogos y coach del Institut y estoy muy contenta por ello, realmente son grandes profesionales.

Finalmente creo que la oportunidad de poder llevar un proceso terapéutico es única. Es un aspecto que no se puede observar en todos los centros de practicas y del cual se llega a aprender cantidad de conceptos. Después de enfrentarme a este tipo de situación me siento más segura y preparada por lo que respecta a mi futuro. Es la oportunidad de realizar un vistazo de más cerca a lo que respecta nuestro “yo” como profesionales.

Solo me queda dar las gracias por estos meses. Verdaderamente es una experiencia única y que recomiendo realizar a cualquier persona de cara a su aprendizaje como futuro psicólogo/a.

Adriana Vallés Moreno
Universitat Autónoma de Barcelona

Aquest any 2019-2020 he tingut la oportunitat de realitzar les pràctiques curriculars a l’Institut Gomà. Des de la primera ullada que li vaig fer a la pàgina web en el procés de recerca de quines pràctiques volia fer, l’Institut Gomà va ressonar a dins. La filosofia del centre, així com els professionals que en formen part fan que l’essència de l’espai sigui única i captivadora. Estic molt agraïda del meu pas per aquí, tant que l’any vinent vull realitzar un postgrau en el centre. El programa del Pràcticum és molt complet. S’inicia amb unes classes teòriques explicades amb dinamisme i vitalitat pels professionals de l’Institut. Al ser àrees en les que treballen, transmeten els coneixements amb entusiasme i pro activitat. En segona instància es realitza un procés personal i professional molt maco. Se’ns dóna la oportunitat de treballar amb un pacient, al mateix temps que es garanteix un acompanyament per part de les psicoterapeutes Anna i Laura que amb la seva paciència i dolçor ho fan tot més fàcil. Realment ha estat una llum ben gustosa que necessitava veure en la Psicologia. També vull destacar els exercicis de reflexió que s’han de fer al finalitzar les pràctiques, si més no, m’han enriquit a nivell personal i m’han re connectat amb “escriure” – feia molt que no ho feia. Es donen moltes facilitats per fer cursos complementaris que ofereix el centre, sempre amb la intenció de nodrir a tots aquells que trepitgen el centre. L’acompanyament, seguiment i atenció sempre hi són, des de que entres al centre amb la rebuda a recepció de la Natàlia i la Pepi, com quan passes cap a la sala amb qualsevol professional del centre. La vessant humanista que té el centre és la que necessitava experimentar per entendre quina professional m’agradaria ser algun dia. Moltes gràcies!!! <3 

Ágata Tresserra
Extracurriculars

Pel que fa a la meva experiència amb l’Institut Gomà només puc dir que ha estat de les millors decisions que he pres.

Poder realitzar les pràctiques extracurriculars en aquest centre ha estat molt gratificant i enriquidor.

Primer de tot, emfatitzar en la gran formació que ofereix a tots els estudiants per tal d’adquirir competències i habilitats en aquesta professió tan maca. Tanmateix, destacar la vocació de tots els membres de l’equip Gomà per formar-nos, ensenyar-nos, per resoldre els nostres dubtes i oferir-nos la seva màxima disponibilitat i aprenentatge.

Gràcies al pràcticum hem pogut observar i posar en pràctica molts dels aprenentatges que hem anat veient de manera teòrica al llarg de la carrera.

Aina Lampreave
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

En l’institut Gomà es respira un ambient proper i càlid i em sento molt agraïda d’haver tingut l’oportunitat

de realitzar el pràcticum a l’Institut Gomà, ja que ha estat de les parts més enriquidores i gratificants de la meva carrera. Poder acompanyar al meu primer pacient amb l’ajuda i el suport de l’Ana i la Laura ha estat un gran aprenentatge personal i professional. A més a més, també he tingut l’ocasió de conèixer el món del Coaching, aquest fet m’ha permès aprendre més eines i estratègies per poder fer millors acompanyaments. Gràcies i mil vegades gràcies per deixar – me apropar, estimar i gaudir una vegada més de la Psicologia! 

Anna Sanz
Extracurriculars

Poder realitzar les pràctiques a l’Institut Gomà ha estat una experiència molt gratificant que si pogués tornaria a repetir sense cap dubte.

Inicialment el que em va cridar més l’atenció sobre el pràcticum va ser la oportunitat que et donen de poder portar un procés de psicoteràpia amb un pacient, ja que considero que per aquesta professió la part pràctica i poder anar guanyant experiència són dos aspectes fonamentals. 

Ara, una vegada finalitzat el pràcticum, puc afirmar que és una oportunitat única i gràcies a la qual he pogut aprendre moltíssimes coses, no només sobre la professió sinó sobre mi mateixa. En aquest punt, m’agradaria donar les gràcies en especial a l’Ana i a la Laura per la seva ajuda i acompanyament durant les sessions de supervisió.

A més a més de tot allò que he pogut aprendre gràcies a les sessions del pràcticum, als diferents cursos que ofereixen des del centre i al postgrau en Tècniques Psicològiques, també m’agradaria donar les gràcies i destacar tot l’equip que constitueixen l’Institut Gomà. Des del primer dia, el tracte va ser molt personal i proper i enseguida fan que et sentis com a casa. 

Per últim, poder realitzar aquesta experiència acompanyada dels companys i companyes també ha estat un plaer i considero que és una part molt important d’aquestes pràctiques, ja que et permet conèixer a gent meravellosa i aprendre els uns dels altres en tot moment. 

Blanca Torre Colomer
Universitat Autónoma de Barcelona

Ha sigut molt enriquidor poder escoltar a professionals parlar sobre diverses temàtiques i sobretot poder viure la primera experiència amb un pacient. Trobo que és un camí del que s’aprèn moltíssim i en el meu cas m’ha aportat la gran oportunitat d’acompanyar algú en el seu camí de creixement personal però també he sortit amb molt més coneixement i idea del que és portar aquest acompanyament des de la perspectiva del terapeuta. El meu pràcticum a l’Institut Gomà ha sigut una vivència molt bona en tots els sentits.

Janna de Losada Morena
Extracurriculars

 

La meva estància aquests mesos a l’Institut Gomà ha estat una experiència enriquidora en tots els sentits: he après moltíssim de les professionals del centre i de com treballen aquí, de les meves companyes durant totes les supervisions, de mi mateixa i, sobretot, amb el meu pacient.

En un principi vaig escollir aquestes pràctiques per l’oportunitat de portar a un pacient, tot i que no estava gaire segura de si podria fer-ho després de la meva experiència prèvia (nul·la). Em feia cosa i no sabia com hauria d’actuar a soles amb un/a pacient, però al començar les pràctiques vam anar aprenent de cada professional del centre i ens van donar les pautes i eines necessàries per poder començar la teràpia sense problemes. I quina experiència! He après moltíssim portant al meu pacient, he pogut anar corregint els meus errors i celebrant el que feia bé. Tot i que no hem pogut acabar les sessions a causa del COVID, el que he après supera totes les expectatives que podia tenir… Així que estic segura que si haguéssim pogut fer totes les hores i sessions que tocaven hauria après moltíssim.

Voldria afegir que aquestes pràctiques no m’han ajudat a millorar només com a professional sinó també a coneixem millor; surto segura de mi mateixa i amb la claríssima idea de que vull ser i exercir com a psicòloga clínica.

Estic molt agraïda al centre i la tutora pel tracte i la dedicació que han posat per ajudar-nos en tot el procés, tant a nivell professional com personal. Així que moltes gràcies!!

Júlia Bartra Pallarès
Universitat Autónoma de Barcelona

La meva experiència a l’Institut Gomà ha sigut meravellosa. Actualment, com a alumna de quart de Psicologia, que em donessin la oportunitat de poder portar una pacient jo sola, em va fer confiar en la meva capacitat de poder portar un procés de psicoteràpia. A més a més, al principi de les pràctiques es reben formacions de diferents temes, per exemple: com tractar un cas de baixa autoestima, com acompanyar a una persona que està en un procés de dol, etc. Formacions dirigides per professionals especialitzades en cada temàtica. Per mi ha sigut una experiència molt satisfactòria i puc dir que estic contenta de les pràctiques de la carrera, les recomanaria clarament.

Júlia Jané
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

Pel que fa a l’aprenentatge adquirit i l’experiència de les pràctiques, han estat unes pràctiques diferents. Normalment, com a estudiants de Psicologia, ens donen la labor d’observar casos o sessions, però no ens donen la possibilitat de involucrar-nos de manera tan activa. A l’Institut Gomà ens han aportat una formació magistral prèvia de part dels professionals del centre, abans de realitzar les pràctiques amb els pacients. Puc constatar que l’experiència m’ha aportat un tast sobre meu futur laboral, tant en els aspectes positius com en els negatius. He aprés molt de les adversitats i sobretot a gestionar els possibles conflictes que puguin sorgir en l’àmbit terapèutic. Opino que hi ha poca vinculació de les pràctiques amb les assignatures i els seminaris de la meva facultat (Blanquerna). Sincerament, el que he aprés a les pràctiques no ho podria vincular amb cap aprenentatge assolit a la universitat. Això podria ser degut a que a Blanquerna no es dona èmfasi en la teràpia humanista i l’Institut Gomà ho és plenament. Gràcies a això, he descobert el món de la Psicologia Humanista, amb la qual em sento molt a gust a l’hora d’intervenir amb pacients. A part, em sento molt agraïda d’haver pogut aprendre dels meus companys de pràctiques, ja que cadascú ha aportat valuoses intervencions dels seus processos terapèutics amb els seus pacients. 

Mar Cánovas
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

Em sento realment molt afortunada per haver fet les pràctiques a l’Institut Gomà. He crescut tant a nivell personal com professional gràcies a la gran calidesa humana i al magnífic equip de professionals que ens han compartit la seva experiència i ens han acompanyat en el procés d’entrar en el món professional.

Ha sigut una gran oportunitat per a mi poder realitzar la meva primera experiència com a psicoterapeuta portant la meva primera pacient. M’he sentit molt ben acompanyada, en un espai segur i rebent una supervisió de qualitat. He pogut connectar amb les meves pròpies capacitats i fortaleses, i també he pogut veure les meves debilitats per poder treballar en elles.
Sento que realment he après molt. Tant eines i intervencions molt útils, com a comprendre bé quin és el meu rol com a psicoterapeuta.

Si estàs buscant posar realment en pràctica allò que has après durant la carrera, et recomano que facis les pràctiques aquí! Realment podràs aprendre de la teva pròpia experiència!

Marc Ventosa Ribas
Universitat Autónoma de Barcelona

Les pràctiques l’Institut Gomà m’han ensenyat a obrir la ment i, no és per ser pilota ni res. L’Institu Gomà i la manera en què treballen t’ensenya el gran benefici que té prestar atenció a les emocions i a la nostra autoestima. Com a estudiant de psicologia que porta 4 anys veient la mateixa corrent psicològica (cognitiu-conductual), descobrir el funcionament i l’eficàcia d’altres corrents t’ajuda a veure que la flexibilitat és una de les aptituds imprescindibles per a un psciòleg. 

Poder portar un pacient i aprendre de la manera més pràctica el que és un procés terapèutic, et permet naturalitzar-ho i tranquilitzar-te. A l’Institut Gomà es treballa molt, les coses com són, però a mesura que fas les tasques que et diuen, te n’adones per quin motiu fas el que fas. Les transcripcions, els comentaris d’articles i altres tasques que s’ha d’anar fent al llarg del curs, estan fetes a consciència per a fer-nos reflexionar i aprendre. Les síntesis de cada sessió dels dilluns és l’únic que, per mi, no és tan imprescindible (però les sessions sí que ho són). 

En definitiva, no podria haver escollit millor el lloc on fer les pràctiques. Ho recomano a tothom, sincerament. El tracte de les psicòlogues que treballen allà és espectacularment amable, personal i agradable. 

Moltíssimes gràcies. 

Mónica Sagnier Sabado
Universitat Autónoma de Barcelona

L’experiència viscuda fent el Practicum a l’Institut Gomà ha sigut molt satisfactòria. Diversos factors m’han fer gaudir i aprofitar l’oportunitat: l’equip humà m’ha aportat moltíssim, la varietat de professionals (diferents especialistes en diverses de problemàtiques que ens podem trobar com a psicòlegs) dóna molta riquesa a l’aprenentatge rebut; el fet de que se’ns imparteixi formació i també pràctica (possibilitat de dur un pacient) han fet d’aquestes pràctiques una experiència molt complerta i; la possibilitat d’assistir a diferents tallers, on es treballen altres aspectes que ens trobarem en la nostra experiència professional, ha fet que pugui aprofundir en el món de la psicoteràpia, que és cap a on em vull enfocar. Si el que vols és treballar amb pacients a consulta, tractar problemàtiques freqüents que patim les persones… aquí et donaran moltes de les eines que en el grau no se’ns acaben de donar en profunditat. Sento que m’emporto molt d’aprenentatge. Gràcies!

Olimpia Castro Viu
Universitat Autónoma de Barcelona

Les meves pràctiques a l’Institut Gomà no han sigut unes pràctiques d’un grau universitari i prou. Per mi ha sigut una experiència de creixement personal en molts sentits. Per una banda, el fet d’haver pogut acompanyar en primera persona una pacient m’ha ajudat a aclarir dubtes respecte al meu camí com a futura psicòloga. També he conegut persones meravelloses que m’han donat molt de suport durant les pràctiques i, per últim, he descobert un model de psicoteràpia integrador des del que treballar, que s’ha convertit en una nova filosofia per viure.

Així, sol puc donar gràcies per haver pogut gaudir d’aquesta oportunitat rodejada d’unes professionals excel·lents, càlides i pròximes que han fet de la meva estància a l’Institut uns mesos per recordar amb un somriure a la boca.

2018-19

Ana Martín Garcés
Universitat Autónoma de Barcelona

Las prácticas en el Institut Gomà me han enseñado en unos meses cosas que han sido de gran utilidad para las sesiones con mi paciente y que me han permitido reforzar la confianza en que los conocimientos que he ido adquiriendo en los 4 años de carrera los tenía aún almacenados, saliendo a la luz cuando han sido necesarios.

Antes me sentía insegura, nerviosa, con miedo a mi futuro profesional, aunque sin perder las ganas de empezar para deshacerme de estas inseguridades. Ahora, con los conocimientos y práctica que se me han presentado aquí, me siento más segura, siento que ha servido de algo todo lo que he aprendido en estos últimos años y que a partir de ahora voy a tener más predisposición a continuar labrando mi experiencia profesional, en gran parte gracias a la pasión que me ha despertado la oportunidad de hacer estas prácticas.

Lo que me llevo de las prácticas en el Institut, es el poder decir que antes de terminar la carrera ya me he lanzado a llevar mi primer paciente sola. Además, siempre recordaré lo más importante que he aprendido de esto: como futura profesional, debo apostar por la humildad, nadie conoce al paciente mejor que él/ella mismo/a, y para no limitar su proceso es necesario trabajar mi mundo interior primero.

Esto último ha sido también gracias a la perspectiva Humanista y conocimientos de Coaching que los/as representa, lo cual me ha abierto a este mundo del Coaching Teleológico, distinta a la orientación cognitivo-conductual que nos enseñan en la universidad.

Andrea Alcalá Arco
Universitat Rovira i Virgili

Mi experiencia en el Institut Gomà ha sido muy enriquecedora, tanto a nivel profesional como personal. Ha superado con creces mis expectativas y es algo que le recomendaría a todo estudiante de psicología interesado en esta rama, ya que el hecho de poder llevar a cabo un proceso psicoterapéutico no es algo común estando de prácticas y hacerlo con el apoyo y respaldo de profesionales como Ana y Laura, que han ido guiándome cuando lo necesitaba y haciéndome mejorar día a día, es una gran oportunidad.

Andrea Carricondo Carretero
Universitat Autónoma de Barcelona

 Las prácticas realizadas en el Institut Gomà en el periodo del 8 de octubre a 17 de junio han sido una experiencia única y muy enriquecedora. En el comienzo de éstas, he podido ver y escuchar a través de las sesiones explicativas, diferentes casos reales de terapia que nos han impartido los profesionales del centro, en lo cuales, he podido comprobar la manera en que se interviene y se lleva a cabo una terapia. Al principio, desconocía como iba a ser este ámbito, pero conforme iban pasando las sesiones, me iban gustando cada vez más, sobre todo el trato que se le da a la persona y cómo se aborda la problemática, la cual, consiste en que sea el propio paciente el que se dé cuenta que dispone de herramientas suficientes para encontrar soluciones a sus problemas, y en el que el psicoterapeuta, solamente debe acompañar en este camino a su paciente. Por otro lado, aprendí el concepto de coaching, sinceramente y hablando con claridad, tenia un concepto negativo del mismo, ya que cuando he tratado de este tema con otras personas, lo veíamos como una competencia para la psicología, en la que se podía acceder a ella más fácilmente, pero como he podido ver, no es así, sino que es un apoyo del cual podemos disponer los mismos psicólogos y una forma diferente de acompañar a la persona, no tanto desde el pasado, sino del presente y del futuro. 

Con los cursos que he tenido la suerte de realizar, como el de” New Times New Path”, el de “Respiración integrativa” y las conferencias que ofrecían algunos días, he podido aprender sobre todo de mi misma, he podido experimentar un autoconocimiento durante esas actividades que es lo más importante que me llevo de estas prácticas. También mencionar dos actividades que me han encantado, el Mentoring de Psicoterapia, y el poder llevar en solitario a un paciente y tratar con él. En cuanto a la primera, considero que ha sido como un espacio de confianza compartida con más personas, en el que he podido ponerme en la piel real de cada uno de los roles. Por un lado, el de psicólogo, en el que pude realizar una sesión con Lara, y al final de ésta, pude ver que tiene que ser la paciente la que sea consciente de sus responsabilidades, decisiones y consecuencias. También me pude poner en el rol de paciente, donde decidí abrirme totalmente y pude ser consciente de que tengo mis temas y que sienta bien expresarlos. 

En cuanto a la segunda, el hecho de poder tratar con una persona sus problemas mediante supervisiones, lo valoro como una gran oportunidad para mi camino como futura psicóloga ya que he podido ganar en experiencia, en la forma de ver mis errores y poder corregirlos con ayuda de profesionales, y sobre todo, el crecimiento personal, ya que te sientes más motivada por ver en primera persona que con confianza y bondad, puedes ayudar a las personas. Añadir también que, queda claro que a los pacientes no se les debe dar soluciones, ni consejos, ni ideas, sino que hay que ir haciendo preguntas y aplicar técnicas para ayudarle a ser consciente de la realidad y que sea la misma persona la que toma sus caminos con sus propias herramientas personales. 

Por último, decir que me he sentido muy a gusto, tanto por los compañeros, como los profesionales que componen este centro, he recibido por parte de cada uno de ellos un trato magnífico y he intentado poder aprovechar al máximo todas las oportunidades y enseñanzas que nos han ofrecido. 

Daniela Coco Santos
Universitat Autónoma de Barcelona

Cuando buscaba prácticas, tenía claro que tenía que encontrar un sitio donde me formaran de manera práctica en la psicoterapia, donde poder aprender de los profesionales y de mis compañeros y compañeras, en una experiencia enriquecedora para todos. Encontré el Institut Gomà, me informé sobre el equipo y sus métodos de enseñanza y decidí entrar.

Gracias al equipo mi visión sobre la psicoterapia ha cambiado, me han enseñado valores tan importantes como el respeto y el no juzgar a las personas con las que trabajo, he aprendido sobre emociones, escucha activa, sobre cómo me proyecto en una sesión, sobre mi rol como psicoterapeuta, he aprendido no sólo a nivel profesional sino a nivel personal también. Me he sentido como si formara parte de un equipo de alumnos y alumnas donde no hacemos únicamente de observadores, sino que tomamos parte activa de las prácticas, sobre todo, poder supervisar un caso en clase me ha hecho ver que quiero seguir aprendiendo y dedicarme a esto. Gracias a toda la formación y actividades que he realizado, he visto más allá de la perspectiva cognitivo conductual, he visto una forma de trabajar más humana y profunda gracias a la corriente del centro.

Agradezco a todo el equipo su implicación, su pasión por la enseñanza, por su paciencia y por involucrarse tanto para que esta haya sido una experiencia maravillosa.

Elisabet Gutierrez Pardo
Universitat Autónoma de Barcelona

Puc dir amb total confiança que aquestes pràctiques han estat totalment positives per a mi, i que m’han ofert un seguit d’habilitats i recursos que en la universitat no havia adquirit mai, a part de sentir-me més segura i confiada a l’hora d’exercir aquesta pràctica. Sens dubte recomanaria als estudiants de Psicologia que fessin pràctiques a l’Institut Gomà si estan interessats en fer psicoteràpia, ja que, a part de la oportunitat de posar en pràctica real el que s’ha après, les professionals del centre estan molt per l’alumnat i perquè aquest se senti còmode, tingui tots els dubtes resolts I se senti amb un suport constant si ho necessita. Un altre punt fort a destacar seria la flexibilitat del centre; jo, per diverses raons, vaig haver d’entrar al centre uns 3 mesos més tard de que comencessin les  pràctiques, no obstant, vaig ser rebuda amb els braços oberts i se’m van proporcionar totes les facilitats possibles per a què m’incorporés a tot el grup d’alumnes de pràctiques sense problemes. En conclusió i mirant-ho amb perspectiva, la meva experiència final general és clarament positiva.

Estefanía Ainsa Lluch
Universitat Autónoma de Barcelona

Les pràctiques a l’Institut Gomà han resultat ser l’experiència de la qual he après més en tota la carrera. No només he pogut conèixer diferents casos explicats de primera mà (així com un cas de trastorn alimentari, autoestima o dol) pels professionals que els varen portar, sinó que he portat jo mateix un cas sola. És molt diferent conèixer la teoria i després posar-la en pràctica. L’oportunitat d’ajudar a una persona amb els seus problemes fent psicoteràpia m’ha permès utilitzar les habilitats terapèutiques de les quals he sentit parlar tant durant tota la carrera, només per adonar-me’n de que resulta molt més difícil del que esperava posar-les totes en pràctica adequadament.

Aquesta experiència m’ha permès exercir com a psicòloga per primera vegada i valorar-me com a tal professionalment. He descobert algunes de les meves destreses i altres aspectes hauré de treballar per millorar.

Però no m’emporto només aprenentatges a nivell professional. Amb les sessions amb la meva pacient i les supervisions de cada dilluns també he fet un procés d’autoconeixement que no esperava, al menys no a un nivell tan alt. Observant les meves actuacions a psicoteràpia i escoltant els casos dels meus companys de pràctiques he arribat a posar-li nom a coses que fins ara no sabia com anomenar, he aconseguit desenvolupar un insight que abans no tenia.

Del Pràcticum m’emporto molts d’aprenentatges, tant professionals com individuals, i un sentiment de gratitud cap a l’Institut Gomà per oferir-me aquesta gran oportunitat que sempre recordaré.

Georgina Peña
Extracurriculars

En aquests mesos de pràcticum, he tingut l’oportunitat d’aprendre moltes coses.

En primer lloc, van servir-me molt les classes teòriques. Penso que és una molt bona manera de dotar a l’alumne de possibles estratègies i coneixements del que es podran trobar en el que és la part potser més desitjada d’aquest projecte: el procés terapèutic. El fet de que les mateixes professionals ens expliquessin casos reals i com ho havien dut a terme em va donar una sensació de confiança plena, qualitat humana i un sentiment de competència respecte el centre, i va motivar-me molt.

Personalment, no vaig poder gaudir tot el que hagués pogut del propi procés que vaig dur a terme amb la meva pacient, ja que no era constant amb la teràpia ni feia els exercicis els quals servien per poder treballar més coses en la sessió. Va ser difícil posar-me a prova i aplicar el que sabia més els consells de les professionals.

També agraeixo la possibilitat d’haver pogut dur a terme la meva teràpia amb la Úrsula. Vaig començar amb ella després d’haver començat les classes teòriques, i m’ha servit molt, tant a nivell personal com per veure com es poden utilitzar certes tècniques en teràpia (ella les utilitzava amb mi). El fet de sentir el que poden sentir els meus pacients és un privilegi que em serveix per ser més empàtica quan tingui tracte amb ells.

D’aquest procés, m’enduc moltíssimes coses. He pres molta consciència de com les emocions estan relacionades amb els problemes que pot tenir una persona en tots els ambients i contextos de la seva vida, des d’aquells més simples als més complexes. He après a obrir la meva ment i a relacionar les informacions que ens poden donar amb els coneixements que he anat adquirint al llarg de la carrera i les pràctiques. He vist quins són els aspectes o dificultats dels pacients treballats en les supervisions que m’han fet de miralls per poder-me conèixer més profundament (juntament amb la teràpia) i veure a on poden estar les meves limitacions per ser una professional competent. De les coses que més m’han marcat, entre d’altres, ha sigut l’actuació de l’equip de psicòlogues que, predicant amb l’exemple, han demostrat humilitat, sense sentir-se per sobre de cap pacient, estudiant o professional i sempre mirant per fer el millor per les persones que tenien a càrrec, fent-nos sentir com en una segona casa. He après de la millor manera que la qualitat humana de la persona és clau per ser una bona professional.

Moltes gràcies a l’equip de psicòlogues que ha fet possible que estudiants com nosaltres haguem tingut aquesta oportunitat.

Gloria Naranjo
Extracurriculars

Com a terapeuta m’emporto d’aquest pràcticum eines, humilitat i atenció a detalls que abans no percebia, sobretot en relació a com explorar un cas i a com fer preguntes; dues coses fonamentals que m’han permès entrar en un món de mirada neutra i que m’ajuda a gestionar la meva pròpia impulsivitat. He après que val més tenir curiositat que intentar ser útil per l’altre. Com a persona m’emporto l’exemple de les meves mestres i la inspiració que em generen per seguir fent un camí propi, profund i amb sentit. Com a alumna m’emporto un any d’experiència que no podia haver imaginat abans. Valoro especialment haver pogut disposar de la figura d’un mentor, que t’acompanya i t’ajuda a construir de forma natural i generosa. Ha estat una experiència enriquidora en tots els aspectes de la que surto més segura de mi mateixa, molt satisfeta i immensament agraïda.

Guillermo Valentín
Universitat Autónoma de Barcelona

Durant 4 anys he assistit a la Universitat atret per la psicologia. He après molt a la facultat, ens han parlat de Bandura, Skinner o Bowlby entre d’altres així como de les seves obres. Cadascun d’ells referents en els seus àmbits. Doncs he de dir que fer les pràctiques a l’Institut Gomà ha fet que pensés en ells en algun moment, en l’època que els va tocar viure , estudiant l’ésser humà amb les eines de que disposaven. M’he sentit psicòleg mentre duraven les sessions. Aquí ens heu donat una formació per exercir sense estar titulats però lo més important per exercir quan sí que ho estiguem. Ens heu transmet seguretat per tirar endavant les sessions amb els nostres pacients voluntaris que s’han prestat per fer teràpia. 

M’emporto més seguretat per en un futur estar davant d’un pacient, una millora en les eines que hem de tenir com a psicòlegs però lo que sobretot sobretot m’emporto és una manera diferent de fer teràpia, enfocant-la des d’una perspectiva humanista, això és deixant que sigui el pacient qui dirigeixi el procés, donant-li una petita empenta, creient que se’n pot sortir d’on està simplement acompanyant-lo i avaluant les circumstàncies que l’envolten i que l’han provocat els problemes. No tractar d’estigmatitzar la persona dintre d’una patologia. Lo que m’ha costat més és lo de no fer hipòtesis. Per mi aquestes pràctiques han suposat molt d’esforç en quant a que s’ha d’invertir molt de temps però també la càrrega mental que suposa perquè cada setmana s’havia de seguir el cas del teu pacient per saber la següent sessió per on tirar i com anava evolucionant. Lo bo és que al estar en grup els dubtes que li sorgeixen a un serveixen per la resta de companys. Després altra cosa que valoro és que es facin activitats complementàries com els New Times New Path on es té l’oportunitat de polir-se com a persona i com a psicòleg. 

Vull donar les gràcies a l’Ana i la Laura per ensenyar-nos el seu saber fer i dir-nos les bones preguntes adequades en cada situació que nosaltres pel nostre compte no érem capaços de veure però que quan ens ho deien elles, penséssim en un “ah clar” com si semblés fàcil trobar-les. També agrair, és clar, la resta de l’equip que només vam tenir a les classes a la primera part del pràcticum però que per descomptat i a l’igual que l’Ana i la Laura de forma desinteressada ens van fer aprendre i ens van donar consells cadascú en lo seu. No hagués estat possible sense tots els professionals haver desenvolupant els nostres coneixements i aprendre’n de nous. I per últim la Natàlia i la Pepa per la seva paciència en els moments estressants de firma, arribada i tornada i per portar amablement la logística de reserva d’hora per exemple. 

Irene Eguinoa
Extracurriculars

Per a mi el Pràcticum de l’Institut Gomà ha suposat un abans i un després com a psicòloga. Connectar amb la vessant Humanista del centre, així com poder portar un cas real, m’ha permès adquirir molts coneixements tant en l’àmbit personal com professional, a més a més de tenir l’oportunitat d’introduir-me en una branca de la psicologia diferent de la cognitiu-conductual.

Considero que és un ambient ideal per a portar un primer procés, et permet adquirir moltes eines i habilitats necessàries per a ser un bon terapeuta, amb professionals molt dedicats que t’acompanyen en tot moment i et permeten afrontar aquesta experiència amb confiança i seguretat.

Estic molt agraïda d’haver pogut viure aquesta experiència i la recomanaria a tothom, ja que el fet que sigui tot tan pràctic, incloent-hi les activitats extres que proposen, et permet aplicar i donar sentit a molts coneixements adquirits durant el grau.

Irene Gutierrez
Extracurriculars

Institut Gomà i tots els seus professionals donen una oportunitat única. El fet de poder portar pacient i, a més a més, poder estar en totes les supervisions, és un aprenentatge brutal.

Pocs centres, o cap, et donen aquesta possibilitat de poder portar un pacient i tenir una primera experiència en primera persona en un rol de psicoterapeuta. Ho recomano al 200%. A més, et donen moltes eines, pautes i diferents sessions enfocades a la psicoteràpia que es poden utilitzar i exprimir en les sessions amb el pacient. Ho tornaria a fer si pogués!

Mar López Blanco
Universitat Autónoma de Barcelona

Realizar las practicas en el Institut Gomà ha sido un proceso de autoconocimento tanto personal como profesional muy enriquecedor, que me ha servido para descubrir nuevas herramientas psicológicas así como mejorar capacidades adquiridas. La atención recibida por los profesionales del centro ha sido excelente y recomendaría estas practicas a todas aquellas personas que quieran dedicarse a la psicoterapia.

Marta Tomás Escoruela
Extracurriculars

Per mi haver pogut fer les pràctiques a l’institut gomà ha estat un abans i un després. Vaig acabar la carrera molt perduda, no tenia experiència, no tenia clar que volia fer i inclús em questionava el per a qué havia escollit la carrera de psicologia, era un moment de sensesentits i dubtes… Fer el pràcticum i el posgrau a l’institut no només m’ha servit per agafar pràctica (més que en tota la carrera) sinó per crèixer a nivell personal i retrobar-me. M’ha servit per agafar més confiança en mi i sentir-me més segura com a professional.

A més he descobert la vessant humanista, una corrent de la psicologia que va molt en sintonia amb la meva persona, un model de psicoteràpia no directiu que es basa en confiar en el pacient i l’enorme potencial que té, un model que creu en les persones.

M’emporto el mentoring com una experiència única, no gaire sovint tens la oportunitat de que un professional et vegi insitu realitzant una sessió de psicoteràpia. Això et permet rebre feedback i adonar-te’n de coses que no n’erets conscient sobre la teva performance com a terapeuta. Et dona la oportunitat de millorar i aprendre d’allò que flaquejes així com ser conscient dels teus punts forts com a professional. També m’ha agradat moltissim tenir la oportunitat de supervisar el meu cas amb el d’altres companys. D’aquesta manera la meva experiència s’ha enriquit ja que he pogut veure diferents casos i formes d’intervernir que m’han estat molt profitoses. Per últim m’emporto el haver pogut aplicar tot el que he anat aprenent dia a dia en els casos que portava i veure com poc a poc i seguint el seu tempo hi ha hagut una evolució.

Raquel Benito
Extracurriculars

La veritat es que m’emporto MOLT BONES SENSACIONS d’aquest aprenentatge/experiència: en primer lloc, gràcies per l’oportunitat per la gent que ja vam finalitzar les pràctiques curriculars però tot i així hem pogut participar.

En segon lloc, L’ENTUSIASME QUE POSSEU amb els alumnes per ensenyar-nos, i aprendre de manera pràctica i dinàmica a duu a terme un procés psicoterapèutic. Crec que el pla docent que heu el·laborat es MOLT POSITIU i ajuda a no sentir-nos sols i perduts durant l’estada.

A mí Institut Gomà m’ha fet veure que la psicoteràpia es un ÀMBIT QUE M’ENRIQUEIX, és pràcticament com un hobbie ¡les sessions s’em passaben volant!

A més he pogut ajudar a algú a MILLORAR LA SEVA QUALITAT DE VIDA. I el fet de que s’em reconegui com ha fet el meu pacient valorant positivament el procés, m’ha empoderat.

Doncs, només tinc com pots veure paraules agradables sobre aquesta experiència. Més endavant qui sap si m’animo amb algún postgrau, ara per ara, també m’ha fet adonar-me que TOT PSICOTERAPEUTA TÉ QUE ABANS QUE PASSAR PER SER EL SEU I MILLOR PER SI MATEIX, … i també m’emporto aquest plantejament!

Sara Martín Parra
Universitat Autónoma de Barcelona

Mi experiencia en Institut Gomà ha sido de crecimiento tanto profesional como personal gracias al aprendizaje de conceptos, habilidades y herramientas enfocados a la psicoterapia en adultos y a la reflexión sobre uno mismo para profundizar en el autoconocimiento.

Tana Andrés Hockly
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

M’he sentit molt a gust en el centre i m’ha sorprès cap a bé. Sobretot l’oportunitat d’obtenir un ric aprenentatge en l’àmbit de la psicologia mitjançant sessions amb un pacient propi i les respectives supervisions m’ha motivat encara més a implicar-me en el procés. 

Sento que m’he integrat i adaptat molt a la manera de treballar del centre, sobretot en la manera de exercir com a terapeuta des d’un model humanista. Em sento a gust amb aquesta manera de treballar, encara que a la vegada ha sigut tot un repte amb el meu pacient. 

Abans d’iniciar el procés em sentia molt perduda i amb poques eines per poder portar un procés terapèutic, però veure que me n’he pogut ensortir sola, i que el pacient sempre seguia motivat per seguir i li era de utilitat vindre a fer teràpia, m’ha empoderat i m’ha dotat de molta autonomia. 

En termes generals aquestes pràctiques m’han sigut de molta utilitat per desenvolupar- me amb molta autonomia i responsabilitzar-me totalment de la intervenció amb el pacient. 

Agraeixo de tot cor a la Laura i a l’Ana per acompanyar-me en aquest procés i al centre per donar-nos aquesta oportunitat. 

2017-18

Alba Merino
Universitat Autónoma de Barcelona

Considero que mis prácticas en el Institut Gomà han contribuido a mi crecimiento tanto personal como profesional. Estoy muy agradecida por haberme ofrecido la oportunidad de llevar mi primer paciente, siempre contando con el apoyo de un equipo multidisciplinar de profesionales. Además, desde el primer momento me he sentido muy integrada y acogida por los compañeros.  

Albert Ferreres Pueyo
Universitat Autónoma de Barcelona

A nivell global, valoro l’estada a l’Institut Gomà de forma molt positiva per diferents raons. La primera és que, a diferència de la majoria de centres de pràctiques externes, aquest m’ha permès tenir un pacient propi real, que ha posat a prova les meves capacitats com a terapeuta. La segona és que he après moltes coses en un sol any, i al tractar-se d’un centre de perspectiva humanista, la majoria de coses no les havia sentit mai a la UAB. Estic segur que el que he après aquí em servirà tant si em dedico a la psicologia clínica com si trio altres branques professionals. 

Alexandra Serra
Extracurriculars

Realitzar pràctiques extracurriculars a l’Institut Gomà ha sigut una experiència molt positiva i enriquidora. He tingut l’oportunitat de conèixer una altra forma d’encarar la psicologia que m’ha permès aprendre molt tant a nivell personal com professional. La formació ha estat molt útil per adquirir eines i habilitats que no havia après durant el grau. Recomano totalment l’experiència ja que és una gran oportunitat per formar-se i conèixer el món terapèutic deixant de banda les etiquetes i els diagnòstics.

Ángela Sánchez Olmos
Universitat Autónoma de Barcelona

El principal aspecte positiu de realitzar aquestes pràctiques ha sigut poder portar un cas real de manera individual però sempre amb la supervisió de l’equip de l’ Gomà de manera que en cap moment et sents perdut i vas veient com, amb la seva ajuda, vas desenvolupant habilitats com a terapeuta i vas aprenent quines tècniques es poden fer servir en cada cas i situació. Un altre dels aspectes positius que destacaria del centre és l’amabilitat, recolzament i proximitat que demostren tots els especialistes i la seva plena implicació en la formació dels estudiants. Finalment també caldria destacar la gran oferta de formacions que ofereixen i el gran ventall d’activitats que l’estudiant pot dur a terme per enriquir-se, des de xerrades a lectures d’articles o cursos varis.

Anna Alarcón
Extracurriculars

Fer pràctiques extracurriculars a l’Institut Gomà ha sigut una de les millors eleccions de la carrera. També ha sigut una gran elecció apuntar-me a tot el que es proposava fer de més durant les pràctiques. Un dels aspectes positius d’aquestes pràctiques és que hi ha una part obligatòria i necessària, però a més t’ofereixen altres activitats voluntàries molt recomanables. Fins i tot, si t’interessa algun tema es pot proposar fer algun curs en relació a això. A més, com és de suposar tenir l’oportunitat de fer psicoteràpia a un pacient és una experiència molt positiva. Així doncs, he après molt d’aquestes pràctiques i de l’enfocament humanista que a la universitat quasi no es treballa i a mi m’agrada molt.

D’altra banda, l’organització ha sigut immillorable, des del primer dia ens van explicar i donar per escrit tota la informació sobre com aniria el curs. Els professionals que treballen aquí són molt bons i un gran exemple a seguir, es respira un clima molt familiar.

Estic molt agraïda d’haver pogut fer pràctiques a l’Institut Gomà, ja que m’han oferit molt.

Caterina Viver Cloquell
Universitat Autónoma de Barcelona

Haver cursat les pràctiques a l’Institut Gomà ha estat una de les millors decisions que he pres durant la carrera. M’han suposat la descoberta d’una forma diferent d’aplicar la psicoteràpia molt més integradora i individualitzada que el que ensenya la Universitat. El fet de posicionar-me en diferents rols (terapeuta, pacient i observadora), sota un acompanyament constant i totalment centrat en l’estudiant per part d’un equip molt professional, m’ha permès créixer tant personalment com professionalment, a més d’incentivar-me a continuar fent-ho en els dos sentits. En definitiva, m’emporto de l’Institut Gomà un referent a seguir tant en la seva professionalitat com en la seva humanitat, i la il·lusió per a continuar descobrint i aprenent sobre mi mateixa i sobre la seva metodologia.

Iranzu Ripodas
Extracurriculares

 Quería comenzar este testimonio agradeciendo todo el tiempo que nos habéis dedicado desde el primer día, ya el día de la reunión explicativa me llevé una sensación de arropo, de confianza y de profesionalidad. Todo esto se ha ido confirmando cada día, siempre he sentido que éramos unos afortunados por tener a tantos profesionales dedicándonos un espacio semanal y compartiendo con nosotros su experiencia enriquecedora. Cada lunes y miércoles siento que he sumado algo a mí persona, tanto a nivel profesional cómo a nivel personal. 

Me llevo una experiencia preciosa y totalmente enriquecedora, a compañeros geniales, mi primera oportunidad de una práctica real y además, supervisada. Durante toda la carrera siempre hemos tenido muchas clases “prácticas”, que lo único que tenían de práctica era el nombre, más bien diría que eran teorías que estaban disfrazadas. Con esta experiencia es donde se aprende realmente, identificando aspectos a trabajar, cometiendo errores y corrigiéndolos, estando en contacto con personas reales con sus respectivas problemáticas reales. Aprendes a ver también que no todo es siempre como queremos que sea, que las cosas no saldrán como planeamos, hay que adaptarse, hay que estar muy presente y escuchar de forma activa, no escuchar solo para responder. Me llevo en mi mochila algo muy claro, las hipótesis y los juicios solo hacen que todo se vuelva difuso, para nada nos son útiles. Tenemos que ser capaces de identificar aquello que debemos trabajar de nosotros mismos, saber que es aquello que nos vemos formados y capacitados de hacer, saber cuándo hay que derivar. Por mucho que queramos llevar una sesión preparada, todo dependerá de ese momento, de nuestra paciente, tenemos que ser capaces de ver que se escapa de nuestro control y de que no. El autoconocimiento es un regalo, al que el Institut Gomá me ha abierto las puertas, a emprender el camino de conocerme cada día un poco más, a trabajar en ello y dedicarme tiempo a mí misma, ya que a veces nos tenemos un tanto olvidados. 

Gracias por estos meses de aprendizaje, he intentado ser una esponja y es algo que os recomiendo totalmente, el tiempo que he podido dedicar entre trabajos y estudios he intentado que sea lo más provechoso y enriquecedor posible. Gracias a todo el equipo de profesionales, de personas. Me llevo muchos conocimientos, experiencias, compañeros, ganas de seguir emprendiendo el camino dentro del mundo de la psicología, de buscar aquello que me apasiona y de conocerme y creer en mí cómo llave para conseguir todo aquello que me proponga. Me hubiese gustado poder dedicar más tiempo, pero la distancia física lo impide, sin duda es un punto y aparte, volveremos a encontrarnos. Gracias de corazón, hasta siempre. 

Irene Rey
Extracurriculars

Realitzar les pràctiques extracurriculars a l’Institut Gomà ha suposat un creixement tant a nivell professional com personal. L’equip de l’Institut m’ha acostat a una perspectiva diferent de la psicologia, la humanista, a més d’aprofundir el coneixement en les especialitats dels diferents membres de l’equip, fent sempre referència a casos pràctics. La oportunitat de poder portar un cas real com a psicoterapeuta ha fet que posi en pràctica tot allò après durant aquests anys d’estudi, coneixent i ampliant els meus recursos com a professional i aprenent en cada sessió de revisions, tant del meu cas com dels casos dels meus companys. 

Ha estat una experiència molt enriquidora que m’ha permès veure aquesta part de la psicologia des de dins, que per a mi és la millor manera d’aprendre.

Isaac Soukane
Universitat Rovira i Virgili

Una de les millors decisions que he pres. He tingut la oportunitat d’aprendre molt dels diferents professionals del centre, a més a més de veure un altre manera d’enfocar la psicologia de forma més pràctica i no tant teòrica. Per altre banda, et dona la oportunitat d’apropar-te a la pràctica clínica donant-te la opció de portar un cas real de forma supervisada. 

En definitiva, realitzar les pràctiques a l’Institut Gomà m’ha permès millorar com a psicòleg i les recomanaria a qualsevol estudiant de psicologia. 

Laura Sentmarti
Extracurriculars

La meva experiència de pràctiques a l’Institut Gomà ha estar molt enriquidora, tant a nivell professional com a nivell personal. D’aquest període destaco especialment la confiança que els membres de l’equip de l’Institut Gomà han dipositat en els estudiants; crec que és a través d’això que hem pogut millorar en la nostra pràctica com a psicoterapeutes, hem pogut anar corregint els nostres punts més dèbils i reforçant aquells que ja eren més forts. 

Recomano moltíssim realitzar les pràctiques en aquest centre; i, si és així, considero molt important participar-hi de forma molt activa i predisposada a aprendre i a millorar, en tots els sentits. 

Lluis Moregó
Extracurriculars

L’estada de Pràcticum a Institut Gomà ha estat una de les experiències formatives més enriquidores de la meva trajectòria universitària, sens cap mena de dubte. Si hagués de resumir-ne les raons i explicar-li al meu jo de fa un any perquè li recomano apuntar-s’hi, li diria el següent:

  • Primer de tot, pel que aprendrà de si mateix. Crec que com a psicòlegs és important que entenguem que si no ens coneixem a nosaltres mateixos difícilment podrem conèixer o entendre als nostres pacients. En aquest sentit, tot el que m’han ensenyat a l’Institut Gomà sobre identificació i gestió d’emocions i creences m’ha servit no només per aprendre a ser millor psicòleg sinó per entendre’m millor a mi. Penso que tant les sessions de mèntoring com les de revisió de casos de pacients potencien aquesta autoconeixença, que difícilment s’adquireix a la universitat i que precisament per això resulta tan valuosa.
  • Segon, per la professionalitat i tracte humà. Pot sonar tòpic però crec que és una opinió unànime entre els alumnes de pràcticum de la meva generació que ens han tractat fantàsticament bé. En aquesta línia, donar les gràcies a l’Ana, la responsable del Pràcticum, i a la resta de professionals del centre per cuidar-nos i fer-nos sentir com a casa sense perdre la professionalitat, disciplina i ganes d’aprofitar el temps. Es nota que estan pendents de nosaltres ja no com a alumnes sinó com a persones, cosa que repercuteix molt positivament en la forma de treballar, de portar les sessions i, en definitiva, en la sensació de sentir-nos acollits. I quan s’està a gust en algun lloc, és inevitable treballar més i millor i tenir ganes de tornar-hi. 
  • Tercer i últim, per la companyia. Penso que poder compartir aquest context d’aprenentatge amb altres companys igualment interessants en la pràctica psicològica transforma l’experiència de pràctiques per complet. Això esdevé especialment rellevant a l’Institut Gomà pel tipus de coneixement i intervenció psicològica que plantegen i pel que comentava abans sobre l’autoconeixença. Aprenentatges sobre les emocions, creences i maneres de percebre el món pròpies i alienes es presten molt a ser compartits un cop se surt de les pràctiques. I tenir persones com tu que també s’estiguin formant en aquest sentit crec que possibilita amistats i vincles que no es donen en altres entorns. I que en definitiva fan que es gaudeixi molt més de l’experiència. 

María Campaña Otero
Universitat Autónoma de Barcelona

Mi experiencia como estudiante del Practicum en el Institut Gomà ha sido muy enriquecedora en muchos aspectos. He conocido una nueva orientación de la Psicología, la humanista, que dista mucho de la que había estado estudiando hasta ahora en mi universidad. He podido ponerme en el rol de una psicoterapeuta y ver cómo mi paciente iba evolucionando, a la medida en la que yo también lo iba haciendo. He podido descubrir cómo trabaja el profesional de la psicología en diferentes áreas, a través del relato de casos reales. Y he conocido nuevas prácticas, como el coaching teleológico,  de mano  de  la  fundadora  del centro, y que me ha parecido apasionante desde el primer momento en que lo conocí.

También he de decir que las prácticas en este centro requieren responsabilidad, interés y esfuerzo personal por parte del estudiante; ya que llevar un caso de psicoterapia no es fácil, y se ha de ir preparado para dedicarle el tiempo que se merece.

Por último, decir que recomiendo estas prácticas a aquellos estudiantes que estén pensando en dedicarse a la psicoterapia y a aquellos que aún no se hayan decidido y crean necesario iniciarse en la práctica real de la psicología, para poder tomar una decisión sobre su futuro laboral.

Natalia Figueras
Extracurriculars

El Pràcticum a l’Institut Gomà ha estat per a mi una experiència molt intensa que recomanaria a tothom qui vulgui continuar la seva formació en psicologia. Et permet no només aprendre i posar en pràctica una forma de treballar que valora i creu en el potencial de la persona, sinó que alhora t’ofereix un munt d’eines per conèixer-te a tu mateix una mica millor. Valoro molt positivament l’ambient d’aprenentatge, obert a debats, dubtes, en el qual l’«error» representa un element constructiu més i, sobretot, en el qual he pogut trobar persones meravelloses, tant de l’equip mateix de l’Institut com del Pràcticum, que sé que treballen i treballaran per al benestar de les persones.

Paula Torner
Universitat Autónoma de Barcelona

Em sento molt satisfeta amb la meva elecció de centre de pràctiques. Durant la meva estada he pogut conèixer la branca humanista més a fons i he descobert, per la meva sorpresa, que és una branca que m’escau molt a nivell personal. El fet de poder portar un cas és molt enriquidor i educatiu. Li recomano a tothom!

Queralt Sales Nomen
Universitat Autónoma de Barcelona

Les pràctiques a l’Institut Gomà han estat un dels punts forts del meu grau universitari, i sense dubte una gran oportunitat per començar a endinsar-me en la pràctica professional. He gaudit molt la meva estada de practiques i estic molt agraïda per totes les oportunitats que m’ha ofert. D’entre aquestes oportunitats la de poder portar un cas per primer cop sota supervisió és, sota el meu punt de vista una de les més positives, seguit pel mentoring que és genial.

No tan sols he après i crescut com a futura professional, ja que m’enduc milers d’aprenentatges derivats en molts casos de qüestionar-me el que donava per establert i de potenciar el meu esperit crític, sinó també a nivell personal perquè m’ha obert a nous horitzons. He de destacar també la qualitat de l’equip humà de l’institut Gomà i donar les gràcies a les companyes i companys amb qui he compartit aquesta experiència fantàstica. 

Animo a tothom a gaudir i a aprendre d’aquesta experiència a l’Institut Gomà!

Sara Ochoa
Universitat Autónoma de Barcelona

Me siento muy enriquecida por los meses en los que he podido formar parte del Institut Gomà. Creo que ningún otro centro de prácticas proporciona un acercamiento profesional semejante al que he experimentado. Los psicólogos que forman parte del Institut son expertos con una gran sensibilidad que te ayudan a aprender de tus errores, a mejorar conforme avanza el proceso a tu cargo y que están a tu disposición para resolver cualquier duda que surja. Tener la oportunidad de llevar a cabo un proceso terapéutico con un paciente, con el que poder aprender a ser mejor profesional, es algo que le recomendaría a cualquier estudiante de psicología, no sólo a nivel curricular, sino también a nivel personal.

Wanda Vegara Simón
Universitat Autónoma de Barcelona

L’estada de pràctiques en l’Institut Gomà ha estat una experiència molt positiva i enriquidora per a la meva trajectòria professional. M’ha permès adquirir aprenentatges tant teòrics com pràctics fet que ha comportat que l’experiència en el centre sigui molt completa.

Per altra banda, haver acompanyat a una persona en el seu procés terapèutic ha estat l’experiència que destacaria com a més enriquidora de tota l’estància de pràctiques. Aquest és el motiu principal pel qual vaig optar per aquest centre i ha complert amb totes les meves expectatives. Considero molt important començar a desenvolupar aquest rol abans de graduar-se ja que et permet començar a desenvolupar i/o aplicar habilitats indispensables com a psicoterapeuta sota supervisió i augmentar el teu propi autoconeixement.

Per aquests motius, recomanaria l’estada de pràctiques en aquest centre a futurs/es alumnes/as de Practicum que estiguessin interessats/es en la Psicoteràpia o Coaching.

Isabel Juncadella
Universitat Autónoma de Barcelona

Les pràctiques a l’Institut Gomà m’han sorprès gratament, només per formació que m’han donat sinó també pel tipus de professionals que el conformen. Ràpidament m’he sentit com si formés part d’una família, on aprendre i créixer a nivell tant acadèmic com personal.

Per altra banda, l’oportunitat de portar un pacient pel meu compte i fer-ho des d’un model com el teleològic, m’ha donat una perspectiva nova de com portar a terme un procés psicoterapèutic, diferent al que havíem estudiat a la carrera. M’emporto una motxilla plena d’experiències, aprenentatges i eines que utilitzaré no només per properes sessions sinó també en la meva vida diària.

 

Jordi Tarrés
Universitat Oberta de Catalunya

La meua experiència a l’Institut Gomà…

Podria explicar moltíssimes coses, però crec que el millor consell que os puc donar es que feu les practiques aquí, i que no tingueu respecte a fer un altre model que no sigui el cognitiu- conductual.

El tracte personal de tots, des de l’equip multidisciplinari, la Hermina (la directora), fins a les secretaries del centre, es simplement exquisit.

Per part meva m’emporto un aprenentatge valuosíssim, i la meva primera experiència pràctica de psicoteràpia amb un pacient. Amb aquestes pràctiques podreu gaudir de l’experiència magnifica de poder-vos endinsar en la realitat psicològica dins d’un àmbit humanista, i sempre amb l’ajuda i supervisió de l’equip de l’Institut.

L’ambient que es viu i es nota dins del centre es molt bo. En el meu transcurs de les pràctiques he pogut també conèixer el mon del Coaching.

Vull donar les gràcies a tots els companys i companyes, tant de Psicoteràpia com els de Coaching, que també han format part del meu aprenentatge.

Gràcies Institut Gomà, per enriquir els meus coneixements!

 

Victor Manuel Diaz
Universitat Oberta de Catalunya

Realizar el Prácticum de Psicología en el Institut Gomà ha resultado mucho más satisfactorio y gratificante que las altas expectativas que ya tenía respecto a este centro. Tuve además, la inmensa fortuna de que mis antiguos problemas de ansiedad llamaran a mi puerta, para así tener claro que era el momento adecuado de estar a los dos lados de la mesa.

Y no sólo eso, sino que posicionarme en un triple rol: el de alumno, el de paciente y el de terapeuta en prácticas llevando mi propio paciente, me ha permitido crecer como persona más de lo que podía imaginar, al tiempo que confirmar el tipo de orientación bajo la que quiero trabajar. Hay vida más allá de las cogniciones, más allá de las conductas. Existe un Universo en el que apenas hemos comenzado a entrar: las emociones y las necesidades que subyacen a éstas.

Las emociones, las grandes olvidadas de la corriente cognitivo conductual y de nuestros planes de estudio de Psicología. Esas mismas emociones que podemos apartar, que a veces podemos dejar a un lado, tanto cognitiva como conductualmente, que a veces podemos ocultar e incluso negar; todo ello sin pararnos a pensar que nuestro cuerpo no lo permitirá y no nos mentirá; que ahí, en ese nivel, no las podremos esconder ni tapar. Que nuestras dolencias físicas, que nuestro malestar muscular, que nuestros gestos, nuestra pose, en definitiva, nuestro lenguaje no verbal y gestual, no nos ayudará a vivir sin sentir.

Por ello, en muchos procesos, se trabajan las vivencias y las emociones de cada persona, no sólo a nivel mental desde la psicoterapia, sino también a nivel corporal desde la fisioterapia. Desde esta aproximación integral, el éxito es infinitamente más probable.

Y todo ello acompañado de un equipo joven en el que hay una adecuada mezcla de profesionalidad, al tiempo que de cercanía y sincera amabilidad. En un lugar donde a cada persona se la ve como eso, como a un ser único e irrepetible, donde se acentúan los puntos fuertes de cada uno, al tiempo que se da la oportunidad de trabajar los que necesitan mejorar. Un lugar, donde no atienden casos, ni trastornos, sino personas. Un lugar, en definitiva, que merece la pena visitar, sea con prácticas curriculares, extra curriculares, como paciente, como cliente o como alumno en cualquiera de las múltiples formaciones que ofrecen.

 

Jessica Solix
Universitat Autònoma de Barcelona

Fer les pràctiques a l’Institut Gomà ha estat de les millors opcions de la carrera. Que et deixin portar un procés de psicoteràpia a soles (amb l’ajuda de les supervisions) és una experiència que pocs companys han pogut tenir i la veritat és que ha estat molt útil per afrontar el futur professional, molt emocionant al veure la millora del pacient/client, i en definitiva una experiència inoblidable.

Gràcies a l’equip de professionals que et donen suport i t’aconsellen, aprens moltíssimes coses i t’aporten un munt coneixements. Molt agraïda a tot l’equip de l’institut Gomà per oferir aquestes pràctiques i a tots els companys amb els quals he compartit aquesta experiència.

Anna García Sánchez

La meva experiència amb les practiques de l’Institut Gomà ha estat molt més positiva del que esperava. Hem vaig trobar amb un centre que ofereix molta formació necessària per a qualsevol estudiant de psicologia, imparteixen cursos, es fan supervisions de casos reals, es fa mèntoring, coaching… I el més important es que tens un paper actiu en tots aquests aprenentatges que fa que aprenguis molt més. 

He aprés un altre branca de la psicologia, més humanista, que des de la carrera no es toca, i des del meu punt de vista és molt beneficiosa. Es posa més èmfasis en les emocions, i s’acompanya al pacient en el seu procés sense ser directiu ni posant etiquetes, donant molta importància a l’escolta activa, tècnica molt útil per poder portar un bon procés terapèutic.

Tornaria a repetir sense dubte ja que me’n porto molts coneixements gràcies a tot l’equip multidisciplinari del centre, tant professionalment com personalment que espero poder aplicar en un futur.

Arnau Sanz Rabadán

La meva experiència a l’Institut Gomà ha resultat molt gratificant.

El fet de poder portar un cas propi amb el seguiment de l’equip professional és molt enriquidor. Per un costat he pogut observar que encara em manquen alguns recursos, que no s’adquireixen amb l’ensenyament bàsic del grau de psicologia. Però, per altra banda, he pogut aprendre moltes coses de la posada en pràctica de la psicoteràpia, m’ha suposat un apropament a la realitat molt important.

Animo a tots els estudiants que estiguin interessats en l’àmbit de la psicoteràpia a cursar les pràctiques en aquest centre, l’equip professional és molt maco i saben transmetre opinions crítiques i constructives.

Me’n vaig amb un munt d’aprenentatges i agraeixo a l’Institut Gomà aquesta oportunitat que ens han brindat als alumnes de pràctiques!

Aroa Dopazo Robles
Universitat Oberta de Catalunya

Vaig escollir aquest centre pel seu enfocament humanista, multidisciplinari i integrador; i he descobert una filosofia metodològica que m’ofereix l’oportunitat i el repte de concebre el meu aprenentatge com un procés actiu, dinàmic, metacognitiu i lliure. On és l’estudiant el responsable dels seus aprenentatges, sempre des del gaudi de l’interès propi i no com una imposició normativa.  

Així mateix, el fet de tenir l’oportunitat de portar un cas de primera mà, m’ha servit per una banda, per a posar en pràctica tots els coneixements teòrics adquirits durant aquests anys d’estudi del grau. I d’altra banda, per a revisar-me com a persona. Al seu torn, l’equip ens acompanya incondicionalment en aquest procés i ens insta a practicar i equivocar-nos per a aprendre; sempre motivant-nos a estar compromesos amb la persona que som i amb la persona/terapeuta que volem ser. Això és molt encoratjador.

Moltes gràcies per l’experiència del pràcticum, per l’acompanyament, per les vivències, per la calidesa humana, pels aprenentatges i per l’oportunitat de fer treball personal i ser millor persona. Això és sens dubte, el més important que m’emporto.

Clàudia Roures Vives
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

Crec que les meves pràctiques realitzades a l’Institut Gomà m’han donat l’oportunitat i l’experiència d’aprendre coneixements que només pots adquirir si portes un cas real. He pogut fer aplicar coneixements i eines que he anat adquirit al llarg de les pràctiques (tant en els seminaris com en les supervisions d’altres casos) al igual que molt de l’aprenentatge adquirit al llarg de la carrera. Estic molt satisfeta amb les pràctiques realitzades al centre, us les recomano! 

Cristina Cruz Casals

La meva experiència en pràctiques a l’Institut Gomà ha implicat un recorregut d’aprenentatge tant a nivell personal com professional, així doncs, m’ha permès fer un treball d’autoconeixement que m’ha resultat òptim per a començar a fer passos en la meva professió.

Mirant en retrospectiva, ressalto especialment l’adquisició de coneixements pràctics que inicialment em proposava adquirir, essent aquests no únicament vinculats a la part procedimental-tècnica dins la corrent humanista-experiencial, sinó que també al descobriment de quin és el meu estil professional des d’un contacte directe i real amb un pacient des de l’angle de la intervenció psicoterapèutica, així com l’empoderament de moltes de les habilitats i aptituds que avui considero imprescindibles per a la praxis professional d’aquesta professió. Entre elles, el respecte, l’acceptació incondicional i lliure de prejudicis cap al pacient, així com la confiança plena atorgada en tot moment per a transmetre que tot canvi passa per una integració del viscut, i que sóm nosaltres mateixos qui ens hem de responsabilitzar de les decisions i accions que portem a terme a la vida.

La meva intenció o motivació principal en escollir l’Institut Gomà i la corrent ideològica humanista i teològica que proposa era el d’obrir-me a línies d’intervenció des d’un enfocament certament alternatiu al purament clínic, permetent-me abordar cada cas des de la visió holística de la persona com a única i irrepetible.

Cristina Viñolas
Universitat Oberta de Catalunya

Sóc estudiant de la UOC, Universitat Oberta de Catalunya, i vull transmetre la meva experiència en l’Institut Gomà, possiblement no coneixeu massa les Teràpies Humanistes que són les que es treballen en aquest Centre. La majoria de nosaltres venim amb aprenentatges referents a Teràpies Cognitiu Conductual pel que trobo que resulta molt interessant realitzar el pràcticum en un centre on t’ofereixen aproximar-te a una vessant no treballada en la carrera, per conèixer i exposar-te a noves concepcions.

Pel que fa al treball en el Centre personalment m’ha resultat molt enriquidor,  ja sigui pels coneixements que s’ofereixen a través de l’exposició de casos pràctics en la primera part, com per a l’aproximació a molts tipus de pràctiques professionals,ja que de la mà dels professionals del centre t’exposen alguns dels diferents àmbits laborals de la psicologia. En quant a la realització de la segona part del pràcticum els alumnes podem realitzar la tasca de psicòlegs de forma autònoma i real, amb un cas pràctic elegit. Tot aprenent de nosaltres mateixos i dels professionals, gestionant de primera mà un cas i posant en pràctica coneixements i habilitats com a psicoterapeuta; que de ben segur que us ajudarà a comprendre de primera mà el treball de psicòleg com ens ha passat a nosaltres.

Si el que voleu és una visió de la psicologia i aprendre a com treballar-vos com s psicòlegs sens dubte és una bona elecció.

Elna Bonet

El motiu pel qual vaig escollir fer practiques de forma extra-curricular a l’Institut Gomà va ser per l’oportunitat que oferia als estudiant a dur a la practica professional tot allò que havia aprés durant la carrera. La meva motivació principal va ser que era un centre d’orientació humanista, punt de vista força obviat per a la universitat, i el qual m’interessa molt.

Ha sigut una experiència totalment enriquidora, i no només a nivell professional, sinó que també a nivell personal. He aprés sobre mi mateixa, sobre les habilitats que ja tinc i  les que encara he de millorar. He entès com funcionen les emocions i per a què. He pogut tastar la psicologia d’una forma totalment vivencial, i és que, quina millor manera d’aprendre que executant la professió en si?

En definitiva, ha sigut una experiència molt gratificant i enriquidora, tot l’equip ha sigut molt amable, molt proper i he après mil i una cosa de cada un d’ells.

Joan Homs
Universitat Oberta de Catalunya

En primer lloc, començar les pràctiques al mes de setembre/octubre és ideal doncs l’estructura anual que tenen aquestes dins el centre permet que el primer semestre, corresponent al Practicum I, sigui més aviat teòric, cosa que em sembla imprescindible per a poder desenvolupar la segona part del practicum amb garanties. Aquesta segona part és molt pràctica i ens dóna la oportunitat de portar un procés terapèutic real (amb pacients reals). Així doncs, durant el desenvolupament del Practicum I assolim moltes de les competències teòriques que posarem en pràctica en el Practicum II, i que ens serviran per a conduir unes sessions terapèutiques amb les suficients garanties de proporcionar als nostres clients/pacients la possibilitat de dur a terme una millora personal.

En segon lloc, jo com a estudiant de la UOC, havia basat els meus estudis de psicologia sota una perspectiva cognitiva conductual, i el centre m’ha ofert la possibilitat de desenvolupar i millorar sota la perspectiva humanista de la psicologia, que normalment queda força oblidada en els plans d’estudis de les universitats.

A més, l’Institut ofereix en tot moment la possibilitat d’augmentar els nostres coneixements tant en matèries com el coaching, com amb d’altres com les sessions de tantra, o mentorings que permeten que l’estudiant assoleixi molts més coneixments del que serien tant sols les pràctiques curriculars.

I per últim m’agradaria ressaltar que en tot moment m’he sentit molt ben acompanyat i escoltat en tots els dubtes o debats que han anat sorgint en aquest darrer any, i que els grans professionals del centre sempre han estat al meu abast per a qualsevol qüestió que he volgut comentar.

Només em queda doncs agrair a la meva tutora del centre, l’ANA GONZÁLEZ, la seva paciència, disponibilitat i atenció, doncs ha estat un exemple de persona, tutora i docent.

Julia Granadell Estapé
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

Centre molt professional i estricte, a l’hora que familiar, acull a forces alumnes de bastants universitats. Horaris rígids, però combinats entre matí i tarda. Molt centrats en la formació des d’una orientació humanista de la psicologia. És una gran oportunitat per l’experiència com a psicòlegs clínics poder fer-te càrrec d’un pacient i fer les supervisions de les sessions.

Lidia Zaragoza

La meva experiència a l’Institut Gomà ha estat molt positiva, doncs m’emporto grans aprenentatges, tant a nivell personal com professional. 

El primer dia de pràctiques, ja em vaig adonar de que havia encertat, tot i així, aquestes pràctiques han superat les meves expectatives, tant en coneixements teòrics i pràctics, com en experiències, com pels professionals del centre que ens han recolzat en tot el que hem necessitant amb un alt nivell de compromís i dedicació. 

Ha estat molt interessant conèixer l’enfocament de la Psicologia humanista, la teràpia centrada en la persona i treballar des de l’emoció, doncs la facultat es centra en la teràpia cognitiu conductual, i deixa de banda altres disciplines. Trobo que el treball del centre de pràctiques és més profund i produeix efectes més duradors que les teràpies cognitiu conductuals. A més, he pogut aprendre tècniques psicocorporals, les quals resulten molt útils per complementar el treball de psicoteràpia, ja que ajuden a desbloquejar emocions. I també, he tingut la oportunitat de portar un cas real de psicoteràpia del qual he obtingut grans aprenentatges tant personals com professionals. 

En conclusió, és una experiència molt recomanable per a qui vulgui tenir una visió més amplia de la Psicologia, més enllà del que s’ensenya a la carrera i per a qui es vulgui conèixer millor a sí mateix. Em sento feliç i agraïda d’haver passat per aquest centre. 

Mar Vicens

Realitzar les pràctiques externes a l’Institut Gomà ha estat una experiència meravellosa. Gràcies a l’ampli ventall d’activitats que ofereixen (com el mentoring, la supervisió de casos i especialment l’oportunitat de poder portar un cas propi) m’han ajudat a adquirir moltíssims de coneixements que he trobat a faltar durant la carrera. 

Conèixer una corrent diferent a la cognitivo-conductual m’ha ajudat a augmentar les meves habilitats i eines necessàries per a realitzar un adequat procés psicoterapèutic i guanyar confiança a l’hora d’enfrontar-me a un pacient des del rol de Psicòleg. 

Tot aquest aprenentatge no hagués estat igual sense l’amabilitat i el tracte proper per part de tots els professionals del centre, que ha fet que em senti en família des del primer dia.  

Aquesta experiència no només m’han fet créixer com a futura psicòloga sinó també com a persona. 

Maria Mendoza Torrente
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

Vaig triar l’Institut Gomà com a centre on volia cursar les meves pràctiques universitàries perquè oferia la oportunitat de portar un cas real d’intervenció psicoterapèutica individual amb un pacient. Abans de començar en tenia moltes ganes i no estava molt nerviosa, però quan s’anava apropant el moment i per fi va arribar el dia de la primera entrevista van començar a sortir els nervis. És quan comences a establir un vincle de confiança amb el teu pacient i també comences a confiar en les teves habilitats com a psicoterapeuta, quan aquests nervis desapareixen i comences a fer un bon procés. A més és molt gratificant que el pacient continuï assistint a les sessions perquè denota que confia en tu i en les teves capacitat com a psicòleg i que el procés li esta servint d’alguna cosa positiva. 

Gracies a l’ajuda dels professionals del centre en les supervisions i també als aprenentatges del mentoring et vas formant i vas creixent com a psicoterapeuta i un mateix se n’adona de que cada vegada ho fa millor i es solta més amb el pacient. Aquesta practica ha sigut molt significativa sobretot per establir un primer contacte amb un pacient encara fora del món laboral, per tal de que quan ens endinsem en ell ja tinguem una mica d’experiència professional. Els aprenentatges adquirits a nivell d’intervenció han sigut molts i molt útils precisament per aquest futur professional que ens espera ara. Per últim fer referencia als professionals i treballadors del centre els quals han estat sempre molt implicats i acollidors amb tots nosaltres, i això a fet que ens sentim com a casa. Per acabar volia donar les gràcies a la nostra tutora del Pràcticum, l’Ana González, per la seva ajuda, paciència i professionalitat. 

Núria Mas Valls
Universitat Blanquerna – Ramón Llull

Com alumna de pràctiques de l’Institut Gomà he pogut realitzar una etapa molt enrriquidora tant a nivell professional com a nivell personal. Però sense cap dubte, el que més he de destacar d’aquesta experiència ha estat poder portar un pacient amb la supervisió de tot l’equip multidisciplinari del centre i els mentoring de psicoteràpia que han estat claus pel meu creixement en tots els àmbits. En definitiva, valoro molt positivament el pràcticum, ja que considero que totes les hores invertides i tot l’esforç realitzat ha servit per aprendre, créixer, millorar i apropar-me a la professional que vull arribar a ser en un futur.

 

Alba Muñoz
Universitat Autonoma de Barcelona

Estic molt contenta amb la meva experiència en les pràctiques a l’Institut Gomà. He après molt sobre com afrontar una sessió de teràpia i això em fa estar més segura de mi mateixa per quan arribi el moment. Les expectatives inicials s’han complert, l’equip i els companys m’han servit de molta ajuda per aprendre a posar en pràctica els coneixements de la carrera.

L’experiència de les pràctiques m’ha proporcionat un coneixement més precís de les intervencions psicològiques des d’un enfocament integral de l’ésser humà i la convicció que cada persona és un ésser únic i valuós i la confiança que cada persona posseeix els recursos per desplegar tot el seu potencial. Creure en els nostres pacients és molt important perquè això ell ho capta i beneficia enormement la teràpia. Per poder intervenir adequadament m’he adonat que has de deixar de banda les teves creences limitadores, ampliar horitzons i convertir les teves debilitats en fortaleses.

Al principi em vaig sentir una mica perduda pel que fa al model que segueix el centre (humanista), acostumada a un model molt més directiu de tipus cognitiu – conductual, però em vaig adaptar ràpidament i vaig ser testimoni de l’efectivitat d’aquest model pel pacient.
He pogut desenvolupar habilitats i actituds per saber estar davant d’un client donant especial importància a l’escolta activa, la comunicació no verbal i verbal, molt important per a conduir una sessió i captar i saber gestionar les emocions que van sortint.

 

Alex García
Universitat Autonoma de Barcelona

Considero que, ante todo, la experiencia que me llevo de las prácticas en el Institut Gomà ha sido muy positiva y sobretodo supone una gran oportunidad para cualquier estudiante de psicología.

El programa es muy amplio, ofreciendo aprendizaje sobre cómo llevar un proceso terapéutico, además de las clases sobre Coaching Teleológico y Méntoring, y ofrece la oportunidad de aprender de los casos de los alumnos del máster antes de empezar un proceso propio, que de cara al futuro laboral resulta de una gran ayuda.

Este propio proceso ofrece sin duda una de las mejores oportunidades de aprendizaje que he podido tener en mis estudios, pues he podido llevar por mí propia cuenta un proceso de terapia de principio a fin a lo largo de varios meses, y gracias a las intervenciones de los profesionales del centro he podido mejorar a lo largo de éste y a aprender nuevas técnicas que permitan superarme en mis capacidades.

Si tengo en cuenta las expectativas que tenía inicialmente, puedo decir sin duda que éstas se han cumplido del todo. Gracias al proceso llevado he podido colaborar el bienestar de otra persona, y eso es algo de gran relevancia para el propio crecimiento del estudiante.

Por falta de tiempo no he podido a asistir a la amplia oferta de cursos y talleres que se ofrecen, pero considero que suponen un añadido a las ventajas que pueden suponer éstas prácticas y a la ampliación de sus contenidos.

 

Alexandra Carol Oller
Universitat Oberta de Catalunya

El període de les meves pràctiques a L’institut Gomà m’ha permès créixer a nivell personal i professional, la meva valoració en el centre ha sigut molt satisfactòria, haver tingut l’oportunitat de poder veure més enllà de la vessant cognitiu-conductual que ens ensenyen durant la carrera, adquirint un aprenentatge més profund de la vessant humanista i aprendre a treballar les emocions i la seva gestió cosa desconeguda per amí a principi de curs.

Els exercicis de mentoring, l’assistència a sessions de supervisió i haver pogut portar un cas real m’han facilitat aquest aprenentatge podent així aplicar els meus coneixements, ha sigut molt enriquidor.

Agrair a tot el centre i en especial a la nostra tutora de pràctiques l’Ana González per la seva paciència , creant un àmbit de treball molt agradable i proper.

 

Alma Muñoz
Universitat de Barcelona

La ilusión de poder empezar unas prácticas en la profesión que te gusta es algo que todos los estudiantes tenemos desde el día en que empezamos los estudios. Llegué al Institut Gomá con una emoción que fue correspondida por los profesionales del centro, y unos nervios que fueron desapareciendo a medida que hice de este instituto, mi casa. En mis prácticas no sólo he aprendido el desempeño laboral de un psicólogo clínico, sino que he podido descubrir otras perspectivas de la psicología, así como, desarrollar y poner en práctica mis habilidades en el trato con pacientes. He aprendido la importancia de estar realmente presente a la hora de ayudar a una persona y cómo ser un buen soporte cuando alguien te necesita. Pero sobretodo, he aprendido a ser consciente de mí misma, de mis limitaciones y mis puntos fuertes, he abierto un camino en el que trabajar conmigo, para poder trabajar con los demás, y he descubierto de lo que puedo llegar a ser capaz como psicóloga, y como persona.

El Institut Gomá no es sólo una buena formación para adquirir competencias como psicoterapeuta, sino un aprendizaje en primera línea sobre la forma de sentir, pensar y comportarse, tanto del resto de personas, como de uno mismo.

Un periodo de prácticas en el Institut Gomá es totalmente recomendable para aquel estudiante de psicología que pretenda dedicarse al trato directo con personas.

¡Muchas gracias!

 

Álvaro Álvarez
Universitat Oberta de Catalunya

A lo largo de todos estos años en los que he estudiado Psicología siempre me ha emocionado pensar en la primera vez en que me encontraría cara a cara con un paciente o un cliente. Esa situación me parecía especialmente importante para poderme evaluar mis propias capacidades y habilidades como psicoterapeuta. Pues bien, gracias a l´Institut Gomà y a todo el espléndido equipo de profesionales que en él trabajan, ese momento ya ha llegado y me ha permitido entender la relevancia de trabajar en primera persona con cuerpo, cabeza, corazón y consciencia.

Gracias por proporcionarme la materia esencial para el psicólogo cómo es el contacto humano con las personas que acuden a nosotros con la esperanza de encontrar ayuda, también gracias por ayudarme a reflexionar sobre la necesidad de hacer más presente la emoción en el trabajo psicoterapéutico. Me ha parecido extraordinariamente enriquecedor poder entender la potencia de la emoción en relación al crecimiento personal y al desarrollo de los objetivos terapéuticos de los pacientes y clientes con los que he podido trabajar.

Finalmente, decir que aunque mi período de prácticas ya llega a su fin nunca olvidaré que, me lleve a donde me lleve el camino de la Psicología, el punto de partida de todo ese trayecto siempre llevará el nombre de l´Institut Gomà.

 

Anna Badia
Universitat Autónoma de Barcelona

Escollir com a centre de pràctiques l’Institut Gomà ha estat una decisió molt encertada. L’experiència ha estat molt enriquidora tant a nivell personal com acadèmic i professional. Des de l’inici l’equip del centre ens ha rebut de la millor manera, el tracte proper i la fantàstica organització són de valorar. He pogut veure com és la pràctica professional, adquirir molts coneixements i portar a terme la meva primera experiència com a psicoterapeuta amb l’ajuda i suport dels professionals del centre. Especialment, coneixements pràctics sobre la intervenció psicològica i el paper del terapeuta, aspectes referents a com iniciar un procés, com i quan finalitzar-lo, com ha de ser la conversa, com i quan cal intervenir, la manera de formular les preguntes, l’actitud adequada per promoure els canvis en el pacient, entre d’altres.

Cal ressaltar la gran varietat d’activitats que s’ofereixen, vinculades al coaching a la psicoteràpia i altres formacions també molt útils i interessants. Tanmateix, el que més m’ha agradat ha estat poder portar un procés de psicoteràpia amb un pacient real amb tot el recolzament i ajuda de la tutora i altres professionals del centre mitjançant sessions de supervisió. És interessant rebre retroalimentació, comentaris, correccions i opinions dels diferents professionals del centre amb diferents especialitats. Malgrat som molts alumnes de pràctiques, cal destacar el tracte personalitzat i l’ajuda individual que he rebut. Sense cap dubte una gran oportunitat que he gaudit i per la qual estic molt agraïda!

 

Beatrice Paso
Universitat de Barcelona

Han sido unas prácticas vivenciales en las que he tenido la oportunidad de llevar mi propio cliente y de poner en práctica en los méntorings los aprendizajes llevados de las sesiones de supervisión. En los méntorings los alumnos del prácticum toman tanto el rol de terapeuta como de cliente, mientras los profesionales del centro observan e intervienen para mejorar las intervenciones del terapeuta. Lo que más destaco son las herramientas que he adquirido para trabajar creencias e indagar en emociones.

 

Beydy Borda
Universitat de Barcelona

Durante mi periodo de prácticas en el Institut Gomà he adquirido un sin número de aprendizajes que puedo resumir en varios puntos:

  • En cuanto a mis expectativas antes de iniciar, esperaba aprender el máximo del enfoque de este centro, ya que para mí era de alguna forma diferente a todo lo aprendido durante mi formación en la universidad, quería poder llegar a visualizar de la forma más real posible el rol de terapeuta que desempeñaré en un futuro, en este punto puedo afirmar que esta experiencia ha superado con creces lo que esperaba, ya que se me ha brindado la oportunidad de acercarme a la praxis real de mi profesión, desde el primer momento me he sentido parte de un equipo, he recibido el apoyo incondicional de todas las personas que trabajan en este centro.
  • Por otra parte, tanto en el desarrollo de las supervisiones en las diferentes actividades a las que asistí, he aprendido herramientas muy útiles que podré sin duda alguna aplicar en procesos futuros, pero si algo que me llevo no solo a nivel profesional sino también personal, es el trabajo de autoconocimiento e introspección que he realizado en este tiempo en el centro, en mi caso, quiero decir que a daba por supuesto que esto era algo que ya estaba ahí y que no tenía que trabajar, pero estaba equivocada, y para mí tomar consciencia de la importancia que tiene estar en un punto adecuado emocionalmente hablando, para poder acompañar de una forma adecuada al paciente es un aprendizaje fundamental en todos los aspectos. Mi recorrido en las prácticas han sido de formación y de crecimiento personal, la gestión de las emociones es un punto de partida para desarrollar una buena práctica profesional y para mi vida personal.
  • Por último quiero agradecer a todas las personas de este centro, siempre me han hecho sentir parte de un equipo, y me han tratado como un profesional, pero en especial a la tutora Ana González, quién ha estado disponible y atenta a las necesidades de cada uno de nosotros, para guiarnos y solucionar inconvenientes si era necesario. El apoyo de todos los profesionales que trabajan aquí, ha sido muy importante para que estas prácticas hayan sido un camino de oportunidades y aprendizajes nuevos cada día.

 

Félix Mora
Universitat Autónoma de Barcelona

El meu aprenentatge a l’Institut Gomà ha estat satisfactori, ho considero un procés formatiu necessari, ja que m’ha ajudat a saber cap a on hauria de dirigir els meus esforços per a millorar la meva praxis com a futur professional.

El temps invertit s’ha vist reflectit en una experiència de creixement professional, i també m’ha servit per desenvolupar-me personalment, aplicant els coneixements adquirits a la meva vida quotidiana.

Durant aquesta estància he entès millor en que consisteix la psicoteràpia, he adquirit una visió més amplia del model Humanista en psicologia, i he canviat la meva percepció que tenia del Coaching a través de l’aprenentatge.

Vaig escollir realitzar les pràctiques a l’Institut Gomà perquè esperava poder formar-me en sentit pràctic com a psicoterapeuta, però no ha pogut ser, degut a que vaig desistir al preveure que la quantitat de treball extra que comportaria portar un client, podria repercutir negativament en altres àrees personals o podria comportar una pobre intervenció per part meva.

D’altra banda les meves expectatives han acabat sent confirmades; es cert que al principi em vaig desil·lusionar al veure que no podria realitzar un procés d’intervenció, però he après moltíssim de totes les sessions a les que he assistit, ha estat una experiència molt enriquidora que m’ha ajudat a reflexionar i a millorar aspectes a nivell personal, i m’ha donat una visió més àmplia de la funció que tenim com a psicòlegs. També m’agradaria destacar la vocació de l’equip per ensenyar-nos, resoldre dubtes, ajudar-nos, …

 

Gisella Forestieri
Universitat de Barcelona

No conocía la importancia del trabajo de las emociones hasta que llegué al Institut Gomà, esto ha sido lo más destacable para mí de la inesperada y grata sorpresa de mi experiencia como alumna del Prácticum.

Trabajar centrándonos en el paciente y tratándolo como un ser único e individual me ha permitido aprender muchas cosas de cara a mi práctica profesional pero también de cara a mi crecimiento personal. Sin duda alguna me quedo con la experiencia de Mentoring en Psicoterapia Integral y el habernos brindado la oportunidad de poder llevar un paciente, que generó tanto miedo al principio y tanto aprendizaje y satisfacción personal al final.

El poder haber trabajado estos meses en un ambiente cercano y familiar entre profesionales, alumnos de máster y alumnos de Prácticum es un valor añadido a todo lo que he aprendido y creo que ha sido de gran importancia para facilitar esto a lo que nos queremos dedicar: trabajar con las personas.

 

Inmaculada Egurrola
Universitat Oberta de Catalunya

Estoy plenamente satisfecha con el Practicum realizado en el Institut Gomà. Ha supuesto para mí un enorme crecimiento pero no sólo desde el punto de vista profesional sino también personal. Durante este año nos han brindado una gran variedad de experiencias de aprendizaje. Me llevo una visión de la práctica psicológica centrada en la persona, contemplada como un todo, con todas sus partes no sólo la cognitiva o la conductual sino la emocional o la corporal donde cada caso y persona son únicos y nada ha de ser dado por supuesto.

He descubierto la importancia de las emociones para la persona y cómo en ellas puede radicar el malestar. He aprendido la importancia de trabajarse como terapeuta para evitar bloqueos con pacientes que se enfrentan a problemáticas similares a las que ha vivido el terapeuta. He tenido la oportunidad de aprender de la propia práctica tanto de manera personal llevando un proceso terapéutico como de las experiencias de otros compañeros compartidas en las supervisiones. También me han permitido aproximarme a la práctica del coaching. Agradezco tanto a nuestra tutora Ana como el resto de los profesionales del centro su guía y la ayuda que me han brindado ya que me he sentido muy bien acogida por todos los profesionales del centro.

 

Irene Vilar
Universitat Autónoma de Barcelona

Les practiques a l’institut Gomà m’han servit per aprendre una manera de fer psicoteràpia completament centrada en el pacient. La línia que segueix l’institut vol oferir una capacitat de lideratge personal que aconsegueix que un procés doni resultats personals que permeten conèixer-se i aprendre.

Estic realment contenta del tracte que m’han donat l’equip de professionals, ja que ha estat molt proper i disposat a ajudar-me a mi i a la resta de companys amb qualsevol dubte. La implicació que tenen de cara als alumnes de pràctiques i les hores que dediquen a la docència per nosaltres, és admirable i fa que tinguem una gran oportunitat d’aprendre la professió que volem realitzar.

M’emporto de l’Institut moltes ganes de seguir treballant i una gran experiència.

 

Laura Prat
Universitat Autónoma de Barcelona

Valoro molt positivament les pràctiques realitzades a l’Institut. M’ha ensenyat una part de la psicologia que no coneixia i apart m’ha fet crèixer com a psicóloga i com a persona. Recomano aquesta experiència a tothom que estigui interessant en veure la psicologia com un acompanyament i no com una ajuda.

 

Maria Orejas
Universitat Oberta de Catalunya

La experiencia del prácticum en el Institut Gomà ha sido una oportunidad de trabajar de una forma y enfoque con el que la formación académica no me había permitido familiarizarme, más cerca del humanista que del cognitivo conductual que predomina en los años de la carrera. Me llevo de esta experiencia, muy positiva, una visión más amplia y profunda de la psicoterapia y su valor y una mejor comprensión de cómo quiero enfocar mi forma de trabajar. La posibilidad de llevar un proceso con un paciente y de trabajar nuestro aprendizaje a partir de las supervisiones propias y de los casos de otros compañeros, me ha resultado de gran ayuda para afrontar las dudas que acompañan a afrontar las primeras sesiones y ponerlas al lado de las de otros en mi misma situación lo cuál me ha parecido una muy buena oportunidad. Pienso además que esta forma de construir nuestro proceso de aprendizaje motiva algo importante desde el enfoque de trabajo con el que nos hemos familiarizado en el prácticum y que da coherencia a la experiencia, el aprendizaje autónomo y el desarrollo personal.

 

Marta Rico
Universitat Oberta de Catalunya

Haver fet el Pràcticum a l’Institut Gomà ha estat per a mi una experiència molt positiva. M’he trobat amb un equip de professionals que han fet que el Pràcticum no sigui simplement un pas més per aconseguir graduar-se, sinó que ha constituït un aprenentatge molt útil.

He vist en la nostra tutora i en general en tot l’equip de psicòlegs, voluntat pedagògica i molt d’interès perquè entenguéssim quina és la feina d’un psicòleg en el marc de la Psicologia Humanista. Les sessions de Mentoring i les Supervisions ens han proporcionat eines molt valuoses per portar la teoria a la pràctica i la oportunitat de poder portar un pacient sota la supervisió dels psicòlegs ha estat una experiència molt enriquidora que ens ha permès viure la realitat d’un procés d’intervenció en psicoteràpia.

Per l’estudiant que busca treballar amb psicoteràpia humanista, crec és una molt bona opció.

 

Marta Sastre
Universitat Oberta de Catalunya

Realizar el practicum en el instituto Gomà ha sido una gran experiencia personal. Por un lado te brindan la oportunidad de conocer y profundizar en una psicoterapia desde una vertiente más emocional y un enfoque distinto al que estamos acostumbrados al que enseñan en la universidad. Y por otro lado he podido tener mi primer contacto en el área del coaching, el cual me ha parecido muy interesante para el crecimiento personal, ya sea en cualquier área, de cualquier persona. Pero sobre todo lo que más destaco es mi aprendizaje y mi crecimiento tanto personal como futura profesional de la psicología. Por eso quiero agradecer la ayuda de todos los profesionales que integran el equipo del Institut Gomà! GRACIAS!

 

Melani Cepeda
Universitat Autónoma de Barcelona

Mi experiencia a lo largo del año en el Institut Gomà, ha sido considerablemente beneficiosa. Las oportunidades y los aprendizajes que se realizan en este centro, difícilmente se pueden adquirir en otras prácticas.

A nivel profesional, se aprende y experimenta una forma diferente de ejercer de la que podemos ver durante la carrera. El enfoque más humanista cobra una importancia bastante prioritaria en el proceso psicoterapéutico. Por otro lado, se ofrecen cursos de calidad y utilidad durante el año, que abarcan diferentes temas y aspectos que son realmente interesantes. El poder experimentar por primera vez el hecho de llevar a cabo un proceso solo uno mismo y su paciente es una gran oportunidad. Además del apoyo de los profesionales del centro, siempre dispuestos a ayudarte.

Me quedo sobre todo con el trato personal y cercano de los profesionales del centro. Además, se genera un vínculo entre los compañeros, muy agradable a lo largo de los meses.

El hecho de haber podido asistir a este centro para realizar mis prácticas en el grado de psicología, y poder experimentar el ambiente que aquí se vive, ha sido una gran oportunidad y estoy realmente satisfecha de ello, teniendo incluso la idea de realizar el postgrado aquí.

Gracias.

 

Pau Sobregau
Universitat Autónoma de Barcelona

El seguit de gairebé 9 mesos de pràcticum a l’Institut Gomà es podrien resumir molt positivament. D’entrada, per que no només s’han invertit en conèixer altres perspectives integrades dins de la psicologia, sinó que ens han ofert la oportunitat de poder dur a terme un procés d’intervenció supervisat amb atenció. Aquest darrer punt ha estat el principal motiu, i gairebé el de tots els altres companys, d’ escollir aquest centre en un inici.

La primera part del pràcticum no ha estat menys important però, conèixer i reafirmar que la Psicologia no és una disciplina o un àmbit (ara si, de la ciència de la salut) que es limita al seu propi coneixement i que per tant contempla la integració amb d’altres disciplines representa un motiu més per no deixar d’aprendre en aquest sentit. Quant aquest punt destacar la sessió centrada en l’àmbit jurídic i forense. Va estar tot un plaer a profunditzar-hi si més no, una estona.

No obstant això, i reprenent-ho segurament com el punt més il·lustratiu del pràcticum, la part més gratificant és la dels processos d’intervenció. Durant aquest període he pogut aprendre i aplicar molts dels coneixements cursats al llarg dels 4 anys de carrera, així com a les mateixes sessions del Gomà. I no només això, sinó que principalment aquest punt així com el conjunt del pràcticum han contribuït a un procés de maduració personal significatiu, el resultat del qual és seguir treballant en aquest àmbit de la clínica.

Un punt no tant positiu però que no deixa de ser rellevant, és que degut a l’horari acadèmic no ha estat possible assistir a les sessions de dimecres (de 10 a 12 hores), les quals estaven més enfocades a les intervencions terapèutiques o pràctica clínica. Quant això podria dir que m’ha quedat pendent poder conèixer millor aquest àmbit.

En general, aquest pràcticum ha estat en un sentit ampli, molt enriquidor. Molt interessant. Fins al punt de que valorant-lo ara, em faig creus del munt d’experiències que he viscut al llarg d’aquest any. Des de conèixer gent nova i compartir la meva experiència amb elles a poder-me veure immers en una pràctica real. En si, una gran experiència.

En darrera instància, agrair novament a l’equip del centre pel servei i atenció prestades al llarg d’aquest pràcticum, en especial a l’Ana, de la qual me’n alegro que hagi estat ella en particular la responsable i la principal directiu de les sessions d’intervenció.

 

Pilar Gómez
Universitat de Barcelona

Describiría el periodo de prácticas en l’ Institut Gomà como un proceso de crecimiento personal y profesional.

La orientación y la forma de entender el proceso terapéutico y a las personas desde otra perspectiva distinta a la cognitiva, ha sido personalmente muy enriquecedora. Pienso que es el lugar perfecto para poner a prueba y mejorar las capacidades más prácticas de un psicoterapeuta. La inseguridad y la indecisión en el momento de actuar frente un paciente o cliente, se han ido transformando en aprendizajes y confianza. Más allá de lecciones teóricas, me quedo con lecciones prácticas y ante todo vitales.

Y por último, agradecer a todo el equipo de l’ Institut Gomà la cercanía, la disponibilidad y las ganas de enseñar.

 

Raúl Lorenzo
Universitat Oberta de Catalunya

La experiencia de mi paso por el Institut Gomà la puedo calificar con una palabra: increíble. No dudé ni un momento a la hora de escoger este centro para hacer mis prácticas universitarias, y ahora que acabo, no podría estar más contento con mi decisión.

Han sido unos meses llenos de aprendizaje y cambio, donde hemos podido aprender de grandes profesionales y coger una experiencia profesional única al tener la posibilidad de llevar un proceso individualmente con un paciente real.

Esta experiencia y aprendizaje ha significado mucho para mí, para mi futura carrera como psicoterapeuta, aun así,  lo que realmente me ha impactado es el crecimiento personal que he experimentado en este tiempo. Pienso que para llegar a ser un gran psicólogo, antes tienes que cultivar tus valores y cualidades como persona, y en este centro he podido subir varios escalones en este aspecto. He descubierto una nueva manera de entender la psicología, la psicoterapia, el tratar con personas que necesitan de tu ayuda, y esto también se ve reflejado en mi vida en general.

El trato siempre ha sido muy bueno por parte de todos los profesionales.

Verdaderamente, se me ha pasado el tiempo volando, y se suele decir que cuando el tiempo va tan rápido es que te lo estás pasando bien. Por todo esto, si tuviera que volver a hacer las prácticas, volvería a elegir este centro sin dudarlo.

¡Gracias a todos y un abrazo!

 

Verónica Ruiz
Universitat de Barcelona

Considero que mi experiencia como alumna de prácticas en el Institut Gomà me ha aportado un gran conocimiento tanto a nivel personal, como sobre la forma de encarar el rol de psicoterapeuta en un proceso junto al/la paciente. Me ha enseñado a confiar; confiar tanto en aquello que yo puedo llevar a cabo, como en la autonomía y la independencia de las personas que se someten a la terapia, siendo éstas capaces de lograr un gran avance por ellas mismas y mostrar, así, una gran capacidad de resiliencia. Cada persona es distinta y, por tanto, merece un proceso distinto y ajustado a sus necesidades, donde prima su poder de decisión y se empoderen sus capacidades, habilidades y herramientas de afrontamiento.

Espero seguir caminando en esta línea, para continuar aprendiendo, con paciencia pero sin pausa, y con el fin de alcanzar una versión mejorada de mi misma.

Diana Sánchez Casanova
Universitat de Barcelona

Cuando entre en el Institut Gomà, no sabía muy bien qué esperar. Una parte de mi se sentía preocupada al pensar que tal vez saldría decepcionada de mis prácticas en la Universidad de Barcelona. No podría haber estado más equivocada. Lo que me llevo es una gran cantidad de aprendizajes, tanto de psicología como de mí misma como persona, y animo a que aquellos interesados en la psicoterapia decidan cursar sus propias prácticas aquí, especialmente si les llama el enfoque más humanista. Supone una gran oportunidad de aprendizaje, y mirando atrás al tiempo que he pasado en el centro, me siento feliz de haberlo escogido para finalizar mi formación universitaria.

 

Laia Jodas Clemente
Universitat Autònoma de Barcelona

Valoro aquesta experiència de pràcticum com una activitat molt positiva i enriquidora. Primerament, destacar que ha estat molt interessant poder experimentar la psicologia des d’una branca més humanista ja que a la universitat es centren més en la psicologia cognitovoconductual. Hem tingut l’oportunitat de portar un cas real, de dur a terme supervisions de psicoteràpia i de coaching, així com mentoring. Va ser una sorpresa gratificant poder participar com a staff al Congrés Nacional de Coaching i Lideratge perquè a part de conèixer professionals que treballen en l’àmbit del coaching. És interessant entendre que cada persona, que és única, té uns valors que cal descobrir per treballar amb ells, “escoltant-los” des del cap, el cor, el cos i la consciència, és a dir, a partir de les 4C. Tanmateix, treballar les creences nuclears del pacient és vital per evitar que aquestes els limitin. Sobretot, destaco molt positivament els aprenentatges en relació a les emocions i la seva gestió. Quasi tots els casos supervisats necessitaven treballar alguna emoció i, per tant, crec que seria necessari que molts psicòlegs cognitivoconductuals estrictes, treballessin també des d’aquest punt de vista més humanista i des de la part més emocional. És molt interessant que ens hagin ofert la possibilitat d’aplicar tots els coneixements i integrar nous conceptes, descobrint el món del coaching (el coaching teleològic) i endinsant-me més en la psicoteràpia.

Aquesta experiència també m’ha ajudat a descobrir quines podrien ser les sortides professionals dins el camp de la psicologia més adequades per a mi i destacar, sobretot, que l’equip del centre ens ha tractat molt bé sempre estant sempre disposats i ajudant-nos en qualsevol aspecto.

 

Andrdés Felipe Cortés Franco
Universitat de Barcelona

Mi experiencia en el Institut GOMA resulto muy satisfactoria, no solo por la experiencia de su equipo profesional, sino también por la flexibilidad y la cercanía que muestran.

La posibilidad de llevar un caso nos ayuda a observarnos y a comenzar a construir el rol de psicólogos, además de permitirnos conocer los puntos fuertes que tenemos y en que debemos mejorar. El asesoramiento y la orientación que recibí fueron muy instructivos, sobre todo por la tranquilidad que transmiten a la hora de la enseñanza, ya que está orientada a ver el error como una oportunidad de mejora.

Las supervisiones y el mentoring son una fuente de información muy valiosa, ya que ves cómo se aplican los conocimientos y descubres el proceso que viene a continuación de las clases teóricas, que resulta apasionante y esclarecedor.

 

Cristina Hernando Gimena
Universitat Autònoma de Barcelona

La meva valoració personal sobre la realització de les pràctiques anuals al Institut Gomà és molt positiva. En termes generals, aquesta oportunitat ha representat una experiència molt enriquidora tant a nivell personal com professional. Estic molt agraïda per l’aprenentatge que ha suposat, passant els conceptes teòrics de la carrera a nivells pràctics. A més, m’ha aportat una visió crítica sobre els aprenentatges valorats com els únicament vàlids durant la carrera. Considero que la realització d’aquestes pràctiques ha suposat la diferència i un punt de referència per valorar críticament sobre la pràctica psicològica. He après moltes coses i m’enduc una experiència única. A més, agraeixo que les pràctiques duressin tot un any, per què m’ha ajudat a instaurar i reflexionar sobre el que jo considerava sobre el rol del psicòleg.

En conclusió, és una experiència que recomano a tots aquells estudiants que vulguin apropar-se a aquesta estructura de treball i, a aquells com jo que volen experimentar nous paràmetres dintre de la psicologia. L’equip de professionals representa una oportunitat de coneixements sobre la diversitat de tècniques que duen a terme, a més de crear un àmbit de treball molt agradable i familiar per una òptima accessibilitat als aprenentatges que t’ofereixen.

 

Claudia López Mercè
Universitat Autònoma de Barcelona

Mi experiencia en el Institut Gomà ha sido muy enriquecedora, sobre todo a nivel práctico. He podido aplicar mis conocimientos adquiridos durante la carrera a través del proceso terapéutico que nos han dado la oportunidad de realizar. Este primer contacto para mi ha sido muy importante, ya que hemos tenido un espacio dónde ejercer de forma supervisada, donde aprender de nuestros errores y celebrar nuestros avances en este terreno laboral y humanitario. Lo que más me gustaría destacar es el apoyo que hemos recibido por parte de los diferentes especialistas del equipo, en particular a nuestra tutora de prácticas Ana Gonzalez. Su constancia y su forma de ayudarnos a entender a nuestros pacientes, su manera de enseñarnos a respetarlos y guiarlos así como entender nuestras propias dificultades en terapia y nuestros miedos, ha sido fantástico y muy pedagógico. ¡Muchas gracias y felicidades por este practicum tan especial!

 

Laura Font Climent
Universitat Autònoma de Barcelona

La raó per la qual vaig escollir fer les pràctiques en aquest centre va ser que a la Universitat sempre ens hem centrat en una orientació més cognitivo-conductual i em va interessar l’orientació humanista de l’Institut Gomà. Així doncs, durant les pràctiques m’han sorprès moltes coses, al ser la primera vegada que veia un procés de coaching. Per tant, valoro molt la oportunitat que he tingut d’aprendre coses noves al realitzar les pràctiques en aquest centre.

Des del centre ens han ofert moltes possibilitats, com assistir a sessions de supervisió psicoteràpia, de supervisió i mentoring de coaching, també teníem la possibilitat de portar un cas propi per primera vegada, vam tenir l’oportunitat d’assistir i formar part del V Congrés Nacional de Coaching i Lideratge i hem pogut veure diferents tipus de disciplines com l’àrea de sexualitat, l’àmbit jurídic, l’àmbit d’empresa, i fins i tot la teràpia psicocorporal.

El centre en general ha sigut molt acollidor i ha estat en disposició a ajudar-nos en tot moment, cosa que valoro molt positivament, i gràcies a les aportacions dels professionals del centre he après moltes coses que considero molt útils a la pràctica i molt important a tenir en compte com a psicòlegs.

Una de les coses amb la que més em quedo és amb la importància de ressaltar els punts positius de les persones i que no s’ha de canviar la seva manera de ser sinó reconduir-la per trobar la solució al seu problema. M’ha agradat molt el fet de trobar els valors bàsics de la persona que, sovint el client veu com el seu problema, però que si es treballen i s’apliquen a la pròpia persona des d’un punt de vista positiu, poden ajudar a trobar la solució del problema.

 

Lola Inchaurralde
Universitat de Barcelona

Mi experiencia en Institut Gomà ha sido realmente satisfactoria y puedo considerarla como grata culminación de mi proceso formativo en la Universitat de Barcelona. Los meses en el Insitut han supuesto para mí no solo una muy buena experiencia de crecimiento profesional, sino que también han contribuido a mi desarrollo personal.

Durante estos meses he podido aprender algo más sobre psicoterapia, he comprendido mejor el modelo Humanista en psicología y he descubierto en que consiste el Coaching, pero sobretodo he tenido la oportunidad de sumergirme en un contexto laboral dentro del ámbito de la psicología y formar parte de un equipo de profesionales que me han ayudado a entender y vivir la profesión.

Escogí realizar mi período de prácticas en el Institut Gomà porque ofrecían una visión de la psicoterapia algo diferente a la que predomina en el marco actual de la psicoterapia, quería conocer el modelo de la psicología Humanista en primera persona y el funcionamiento de una consulta privada des de este paradigma. También esperaba dar un primer paso en mi formación práctica como psicoterapeuta. Mis expectativas al respecto han sido confirmadas, y destacaré como puntos fuertes la gran predisposición por parte del equipo a enseñarnos, resolvernos dudas y acompañarnos en todo momento, así como la confianza que han depositado en nosotros para asignarnos tareas de gran responsabilidad.

Por último, quiero mencionar también, que sin el buen clima y las sinergias positivas que se han creado en el grupo de alumnos en prácticas, esta experiencia tampoco hubiera tan enriquecedora.

Muchas gracias a todos.

 

Gonzalo Arana
Universitat de Barcelona

En un primer momento, empecé muy motivado en Institut Gomà ya que el coaching  resultaba muy interesante para mi vida profesional (y en la carrera de psicología lo habíamos obviado bastante), pero a medida que se desarrollaba la metodología del practicum fui desilusionándome ya que me imaginaba que sería más práctico que teórico.

En el mes de enero, los alumnos ya pudimos empezar a llevar un caso propio, y a partir de este momento, mi percepción acerca de Institut Gomà fue cambiando, ya que el hecho de poder haber llevado un caso ha sido algo muy gratificante para mí. Además, el equipo profesional de Institut Gomà ha sido muy cercano, muy profesional, y muy amable con todas las dudas y problemas que hemos tenido. Respecto al trato con los psicólogos del centro ha sido perfecto.

En definitiva, recomendaría este practicum puesto que la posibilidad de llevar un cliente es una opción que no proporciona todos los centros de practicum y resulta, en mi opinión, muy útil para aprender.

 

Alberto Martín
Universitat de Barcelona

Mi experiencia de realizar el practicum en el Institut Gomà ha sido muy positiva. Ha sido una temporada intensa llena de aprendizajes. Me ha permitido estar en contacto con el modelo Teleológico de corte humanista y ver la Psicología desde la práctica real. Valoro mucho la posibilidad que se nos ha ofrecido a los alumnos del practicum de llevar un caso bajo la supervisión de los profesionales del centro.

Quiero destacar las grandes posibilidades de desarrollo que ofrece el centro al ser multidisciplinar, uno puede conocer distintas especialidades dentro de la Psicología.

Otro aspecto importante es la profesionalidad y cercanía del equipo de profesionales del centro, siempre han estado dispuestos a ayudar y a acompañarnos a nuestro desarrollo como Psicólogos.

Muchas gracias!!

 

Gabriela Pérez Benatar
Universitat Oberta de Catalunya

Mi experiencia en el Institut Gomà se resume en que no me hubiera gustado haber hecho las prácticas en otro lugar diferente al Instiut Gomà porque ha sido una experiencia única y muy enriquecedora a nivel profesional y personal. El equipo multidisciplinar es fantástico tanto por su profesionalidad como por calidad humana, pues siempre ha estado disponible  a ayudarme en mis dudas y fomentando mi crecimiento profesional como futura psicoterapeuta. He aprendido muchísimo a nivel teórico y práctico, y he tenido la oportunidad de profundizar más en el modelo humanista, con el enfoque propio del Institut Gomà.  Además, me han dado la oportunidad de llevar mi propio caso de acompañamiento psicoterapéutico y recibir supervisiones personalizadas que me ayudaron a  adquirir nuevas habilidades como futura psicóloga. También cabe añadir que me ha gustado mucho el contacto que he tenido con el Coaching Teleoógico y me llevo el deseo de conocerlo mejor. Seguro que podría decir muchas cosas más, pero lo resumo en que la experiencia y aprendizaje que me llevo por haber estado en el Intitut Gomà son insuperables. ¡Gracias por todo al gran equipo del Institut Gomà!

Omar Pradell
Universitat de Barcelona

Vaig escollir aquest centre ja que tenia molta curiositat per veure més d’aprop el mon del coaching. Havia fet alguns cursos i n’havia sentit molt a parlar, però volia saber més.

Al principi estava una mica perdut, no sabia que dins del coaching hi havia diferents models d’intervenció. Tot el que jo havia vist fins ara eren models més enfocats als objectius, en el fer, a l’acció, etc. Em va sorprendre l’enfocament que li donava el centre, centrat en la persona.

Els alumnes, després de dues o tres sessions vam demanar que se’ns expliqués com funcionava el model, quines eren les bases i cap a on s’orientava, ja que les primeres sessions, com ja he dit, anàvem perduts. Després de les explicacions dels professionals, vam començar a entendre el model, poc a poc, sessió a sessió. A partir de llavors es quan vaig començar a gaudir més de les sessions, captant els detalls que al principi se t’escapen i que són tan importants.

La veritat és que aquest centre ens ha ofert tot un ventall de possibilitats que no esperava. Els professionals del centre sempre han estat disponibles per resoldre dubtes, per parlar amb ells a nivell personal i per oferir-nos la possibilitat de participar a cursos formatius. També ens han permès publicar algun article a la seva pàgina web i participar a un blog de coaching. I com a punt fort, la possibilitat de poder portar un cas, sota la seva supervisió de forma totalment gratuïta ha sigut la sorpresa més gran de totes.

Gràcies a l’ institut Gomà i al pràcticum realitzat he resolt mols dels meus dubtes en referent al coaching, tinc una visió més clara d’un nou model i he descobert una nova forma d’intervenir des de la psicologia humanista, que sota el meu punt de vista la UB ha deixat més de costat. M’emporto moltes tècniques per treballar les emocions, els valors, els processos mentals, la respiració, etc. M’emporto una visió molt humanista dels problemes i dificultats que tenen algunes persones i de com es pot fer un abordatge lliure d’etiquetes i tractaments.

 

Daniela Escobar Tamayo
Universitat Autónoma de Barcelona

Haber tenido la oportunidad de realizar mis prácticas como psicóloga en el Institut Gomà implicó iniciar un proceso de cambio a nivel personal y profesional.

Durante el periodo de prácticas he podido conocer el funcionamiento del equipo, la forma de trabajo y el enfoque terapéutico que utilizan. El equipo está compuesto por diferentes áreas que van desde la psicología clínica, psicoterapia sexual y de pareja, el área de gestión corporal y el área de coaching y liderazgo. Cada una de las áreas siguen una concepción del ser humano respetuosa y coherente, que además de un marco teórico de trabajo, se vive y se lleva a la práctica desde la cotidianidad de cada una de las personas que trabajan en la institución. La coherencia y el respeto entre la teoría y la práctica ha hecho que la experiencia se conviertan en un proceso de aprendizaje continuo.

La dinámica de las sesiones te permiten como alumno hacer un aprendizaje “in crescendo”,en la que a medida que vas observando, escuchando y reflexionando, vas construyendo herramientas para empezar a trabajar como psicoterapeuta. El acompañamiento por parte de los profesionales es continuo, semanalmente se llevan a cabo reuniones con los alumnos en prácticas para trabajar y reflexionar diferentes temas e inquietudes que pueden ir surgiendo en la práctica. Como aportación novedosa de las prácticas del Institut Gomà fue tener la oportunidad de conocer el rol profesional del Coach. Desde las prácticas pudimos participar en sesiones del Master de Coaching y Liderzgo personal, ampliando la mirada de cara a nuestro desarrollo profesional.

El Institut Gomà además propone un espacio de aprendizaje para aquellos alumnos que quieran iniciarse en la psicoterapia. En este espacio el alumno, a partir del segundo semestre de prácticas, puede atender uno o dos procesos de psicoterapia gratuita con clientes reales. Realizando supervisiones semanales, en las que se recapacita en profundidad sobre la actuación del psicoterapeuta, se devuelve un feedback y se acompaña muy de cerca al terapeuta aprendiz.

Agradecer al Institu Gomà la oportunidad de formar parte del equipo durante este proceso de aprendizaje. Sin duda una experiencia muy enriquecedora, que día a día me devolvía a casa con una pregunta que impulsaba un paso para acercarme a la psicóloga que quiero ser.

 

Claudia Corberó Molina
Universitat Autónoma de Barcelona

Cuando escogí el Institut Gomà lo hice porque dispone de un amplio equipo y trabajan desde el enfoque humanista. Quería ver si más allá de la terapia cognitivo-conductual existía una práctica clínica que encajase con mi manera de entender tanto la Psicología como a las personas.

Durante mi formación en el Institut he aprendido a funcionar como una psicoterapeuta que trabaja desde el respeto y la consideración y que entiende que todos somos únicos e igualmente válidos. He visto que existe una praxis alejada de criterios diagnósticos y cuestionarios que, para mi, desdibujan a la persona. He aprendido a ser una terapeuta humilde que no pretende ser una experta sobre la persona que tiene delante, sino que sabe dirigir al paciente para que pueda conocerse y ser su propio terapeuta, trabajando hacia el empoderamiento.

Escoger un lugar donde hacer las prácticas para mi tenía un elemento de riesgo. Es un momento que había esperado a lo largo de la carrera y en el que deseaba realmente recibir una formación práctica, interesante y útil para mi futuro profesional. Puedo decir que el Institut ha sobrepasado mis expectativas. He obtenido la formación que necesitaba para ganar tanto seguridad como herramientas y además de manera cálida y acogedora. Estoy muy agradecida a todo el equipo del Institut Gomà por ofrecer estas prácticas de la manera en que lo hacen y por estar siempre dispuestos a ayudar a los futuros profesionales a dar este último paso en su formación de la carrera.

 

María José Martín Díaz
Universitat de Barcelona

Mi paso por el Institut Gomà como estudiante en prácticas ha significado un camino de aprendizaje continuo que ha calado en múltiples aspectos (metodología, habilidades, capacidades, potencialidades, ética, valores…) hasta integrarse más allá del puro ámbito profesional, y favorecer un verdadero crecimiento personal.

La psicología ha dejado de ser algo abstracto, conceptual para desde un rol activo vincularse con la praxis. Conceptos como empatía, feedback, miedo, rabia, frustración, autoestima, expectativas, silencios, rapport, han ido adquiriendo entidad, así como el conocimiento de múltiples metodologías, algunas tan efectivas como la aplicación del Coaching Teleológico. A través de los procesos mentoring y supervisión he podido adentrarme en la mente de decenas de pacientes, aproximándome a sus creencias, emociones, problemas, objetivos de vida, frustraciones y sueños.

La confianza en el equipo de profesionales me ha permitido también aproximarme al rol profesional de dirigir un caso, desde la humildad del aprendiz, con la satisfacción de poder experimentar el gratificante papel de acompañar al paciente en su propio crecimiento. Con todo, la experiencia me ha proporcionado un conocimiento más preciso de las intervenciones psicológicas desde un enfoque integral del ser humano (cognitivo, emocional, fisiológico), desde la convicción que cada persona es un ser único y valioso y la confianza que cada persona posee los recursos para desplegar todo su potencial.

No puedo menos que agradecer desde estas páginas la generosidad de todo el equipo, al compartir los diferentes conocimientos adquiridos, desde un profundo conocimiento de la psicología como una ciencia multidisciplinar, un respeto por el paciente, y una sólida confianza en el alumno, que aunque aprendiz ha vivido bajo la seguridad de un equipo cálido, competente, exigente y muy humano.

Nunca como hasta ahora nos hemos sentimos más libres de equivocarnos, más motivados a interesarnos por temas vinculados a la profesión, más propensos a conocernos, de adentrarnos más allá de nuestras limitaciones, para disponernos a no limitar las de nuestros pacientes y ser capaces de desarrollar la difícil tarea de comprendernos para comprender.

Gracias!!!

 

Anna Caballero Martínez
Universitat Autónoma de Barcelona

L’experiència d’haver fet les meves pràctiques a l’Institut Gomà la definiria com a molt positiva i sobretot enriquidora; m’he pogut endinsar dins de la psicologia des d’un enfocament més humanista, que fins ara practicament no haviem treballat a la universitat, on el pacient s’ha convertit en client i les patologies o trastorns han deixat de ser una etiqueta amb la que classificar a una persona que tan sols està experimentant un problema o s’ha trobat amb un obstacle en un moment concret de la seva vida al que no pot fer-li front tot sol.

Podria dir que m’ha aportat tant a nivell personal com en un futur a nivell professional; ha sigut un espai que no només ens ha convidat a l’ensenyament, sinó també a la reflexió, la creativitat, la participació i a la connexió entre alumnes i professionals, mentre poc a poc m’ha anat submergit en l’interessant món del coaching teleològic, familiaritzant-me amb tècniques i metodologies abans mai vistes i vivint-lo en primera persona mitjançant dinàmiques i rol playings.

Seguint la filosofia de les 4 C de l’Institut: Cos, Cor, Cap i Consciència, he vist que més allà del món cognitiu i dels pensaments n’hi ha dos més que juquen un paper igual o més important que són el món corporal i l’emocional, que és la base i allò més profund de l’ésser humà a partir del qual neix el canvi de paradigma. Primer s’ha de treballar el SER, després el FER per arribar al TENIR.

Però en definitiva, el viure tant d’aprop els diferents casos que hem tocat i els seus respectius seguiments m’ha fet prendre consciència de que no només es tracta d’un procés on el client creix com a persona, sinó també el coach o terapeuta que l’acompanya, ja que per assolir l’èxit els dos han de caminar junts cap a la mateixa direcció de manera sinèrgica i per poder-ho fer has de deixar de banda les teves creences limitadores, ampliar horitzons i convertir les teves debilitats en fortaleses; és el que marcarà la diferència entre assolir les metes o quedar-se pel camí.

 

Irene Giménez
Universitat de Barcelona

El periodo de prácticas que he realizado en el Institut Gomà ha sido muy productivo y enriquecedor, tanto a nivel formativo como a nivel personal. He aprendido de la importancia de las emociones y de cómo muchas veces quedan relegadas u obviadas en algunos procesos personales. No es el caso de lo que he observado durante las prácticas en este centro, donde las emociones tienen un papel protagonista en el proceso personal, se les presta atención y podemos aprender a identificarlas y gestionarlas, de forma que aprendemos a utilizarlas de forma positiva en vez de ser esclavos de ellas, de forma que no supongan un obstáculo sino una oportunidad de crecimiento y aprendizaje.

Otra de las características de la filosofía del institut con las que también me he visto muy identificada es con la creencia de que el cliente o el paciente merece una atención personalizada e individualizada, puesto que cada persona es única y tiene sus propias potencialidades. Creer en las personas es algo que se refleja en la forma de ejercer nuestra profesión, y es algo que beneficia enormemente al cliente.

Recomiendo esta experiencia de prácticas porque no fragmenta a la persona y además la ve de forma positiva, no desde sus carencias sino desde la posibilidad de crecer y mejorar continuamente.

 

Beatriz Llaca Pavón
Blanquerna

A lo largo de los 8 meses que he estado realizando las prácticas en el Institut Gomà, he tenido la oportunidad de adquirir muchos conocimientos en torno a la psicoterapia y el coaching, disciplina que desconocía por completo y que me ha resultado muy enriquecedora. Siempre rodeada de un gran equipo de profesionales en el sector dispuestos a ayudarte en lo que haga falta, me he sentido acogida y apoyada, y muy afortunada por haber formado parte de todo esto participando en todos los talleres y congresos que organiza el centro anualmente.

Me llevo aprendizajes y herramientas clave (Mappings, preguntas poderosas, pasar del “hacer al “ser”, centrar a la persona en sí misma, pasar de la reactividad a la proactividad, identificar valores) para acompañar a mis futuros pacientes en sus procesos. Cosas que no se enseñan en la Universidad y que sólo una experiencia así puede aportarte. También, y a partir de la recopilación de los informes que he ido realizando a lo largo de las sesiones de prácticas, dispongo ahora de un importante dosier de técnicas muy diversas que me será de gran utilidad cara a mi futuro profesional.

Si bien es cierto que al principio me sentí algo inexperta en lo que respecta al modelo que sigue el centro (humanista), estando muy acostumbrada a un modelo mucho más directivo de tipo cognitivo-conductual, me adapté rápidamente y fui testigo de lo efectivo que resulta para el cliente/paciente. Me llamó la atención, para bien, que el Institut no realizara diagnósticos. Creo que el hecho de “etiquetar” a un cliente con la presencia de un trastorno y otro es contraproducente y una forma de estigmatizarlo, por lo que me parece estupendo que el centro Gomà decidiera no hacerlo.

Por último, me gustaría añadir que recomiendo a cualquier estudiante en prácticas la experiencia de asistir al Institut Gomà. Para mi ha sido una vivencia de lo más enriquecedora que me ha permitido acercarme un poco más a la realidad profesional a la que me quiero dedicar. Me siento con más ganas y fuerza para seguir formándome como psicoterapeuta, y  para poder ejercer como tal lo antes posible.

¡Muchas gracias!

 

Ana Ballesteros Fernández
Universitat Autónoma de Barcelona

Durante la carrera de psicología no se hace mención alguna del coaching y todas sus vertientes, y gracias a estas prácticas externas he podido conocer un poco más este arte que desde los últimos años está en auge.

Formarme en el Institut Gomà me ha permitido averiguar cual es el camino del autoconocimiento y asistir a muchos procesos de personas que lo han conseguido y ahora se enfrentan con más recursos y fortalezas a la vida.

Me siento muy orgullosa de formar parte de la institución que hace todo esto posible y espero que sigan repartiendo sabiduría muchos años más.

 

Paula Folch Molins
Universitat de Barcelona

L’Institut Gomà ha estat molt més que un centre de pràctiques; la manera de fer psicologia i d’entendre la persona ha contribuït a donar forma i sentit a la meva manera d’estar en el món, d’entendre la naturalesa humana i de com vull que sigui la meva praxis terapèutica. L’equip professional ha estat una font potent d’aprenentatges, tant a nivell de professió com en l’àmbit personal i un referent molt admirable pels valors humans que els fan ser persones, i que en sintonia demostren en la seva pràctica terapèutica, ja sigui individualment o com a equip.

El que més destaco de tot l’any de formació és el creixement professional i personal, que ha anat en paral·lel. Per una banda, he desenvolupat habilitats i actituds com ara el saber estar davant d’un client donant especial importància a l’escolta activa, el que es transmet amb la comunicació no verbal i el potenciar la intuïció, essencial per a conduir la sessió i captar les emocions més predominants. L’Institut Gomà m’ha fet prendre consciència que un bon professional és aquell que empatitza amb el pacient però no simpatitza i això és possible si un ha estat treballat, de manera que el creixement en paral·lel no hagués estat tant significatiu si no m’haguessin brindat la possibilitat de dur a terme el meu propi procés terapèutic.

 

Brenda Marcos Sabelete
Universitat Autónoma de Barcelona

Realizar el practicum en el Institut Gomà ha supuesto una experiencia muy enriquecedora tanto a nivel profesional como a nivel personal. Me ha dado la oportunidad de poder llevar a cabo mi primera práctica como psicóloga y desarrollar competencias que durante la carrera no he podido dejar evolucionar.

He de agradecer la atención y la ayuda que los profesionales del centro me han brindado durante todo el practicum, he podido aprender mucho de ellos y sus consejos y enseñanzas me han sido muy útiles para mejorar. Sólo puedo agradecer la forma tan familiar en la que nos han acogido.

El Institut Gomà ha permitido ampliar mis conocimientos en otras áreas como es el coaching, del cual no había tratado en profundidad. Me llevo muchas ganas de seguir aprendiendo y de descubrir nuevos conocimientos y recursos para mi práctica profesional.

 

Iris Sánchez
Universitat de Barcelona

Estoy muy satisfecha con el resultado de haber podido formar parte del prácticum en el Instituto Gomà. Ha sido un lugar muy enriquecedor donde he podido aprender un nuevo enfoque en el que lo principal es lo que la persona siente, piensa y hace ante los acontecimientos ajenos, no podemos cambiar a los otros, pero si a nosotros mismos. El instituto me ha dado la gran oportunidad de integrar nuevos conocimientos, y conocer las habilidades de un buen psicoterapeuta/coach. He podido trabajarme a mí misma a través de sesiones de psicoterapia, y también se me ha dado la oportunidad de poder ayudar a otra persona a encontrar su camino, y es por ello que estoy eternamente agradecida por todo lo que me ha aportado el Institut Gomà durante todo este año. Es una experiencia que ha significado mucho para mí.

Si eres una persona que quiere adquirir multitud de conocimientos, habilidades como psicoterapeuta, tener una oportunidad de poner en práctica tu desempeño como psicoterapeuta, con un espacio de supervisión llevado por profesionales que te ayudarán en tu crecimiento tanto profesional como personal, y además quieres tener la oportunidad de poder asistir a talleres, cursos, y conferencias de gran amplitud temática, Institut Gomà es tu sitio, es un lugar que no te dejará indiferente.

Anna Mollfulleda Pérez
Universitat de Barcelona

El que més em va cridar l’atenció del centre a l’hora d’escollir el lloc on faria les pràctiques de psicologia, a més de les temàtiques que tractaven, era l’orientació sota la qual treballaven. El model sistèmic permet seleccionar les teories idònies segons la persona i la situació concreta, sense centrar-se en un model d’intervenció únicament, i ha estat molt enriquidor conèixer aquesta manera de treballar. A més, quan vaig començar les pràctiques, vaig entendre que treballaven des de les emocions. Això em va cridar molt l’atenció i m’ha proporcionat uns coneixements pràctics molt aplicables en un futur.

A l’Institut Gomà, a més d’un model d’intervenció i d’una manera de treballar he adquirit uns coneixements més pràctics. En primer lloc he après la importància de treballar en equip, ja que sovint es poden tenir dubtes d’algun cas i és molt necessari tenir professionals al teu voltant que t’assessorin i supervisin les teves accions. No és comú trobar-se amb psicòlegs que tinguin la sort de poder treballar conjuntament amb diferents professionals, però els que s’hi troben segurament estaran més segurs de les seves actuacions i tindran un punt de referència clau respecte a les seves actuacions en qualsevol tipus de teràpia.

He après a escoltar. Tots sabem escoltar, però la majoria no ho fem tan sovint com ho hauríem de fer. A l’Institut Gomà ens han ensenyat la importància de l’escolta activa en la nostra professió. A més, he entès que escoltant i interioritzant informació es poden aprendre molts aspectes sobre psicologia i que, una vegada més, podré aplicar.

Una de les altres habilitats bàsiques de qualsevol psicòleg és l’empatia, i durant el període de pràctiques he après a millorar-la.  De la mateixa manera, he pogut millorar la meva assertivitat, ja que he pres consciència de com és d’important valorar la manera en la que dic les coses, perquè davant meu, en un futur, tindré una persona que estarà especialment atenta a el que dic i a com ho dic, i ara tinc més eines per poder enfrontar-m’hi.

El que més valoro de l’Institut Gomà és que he pres consciència de la importància de treballar-me certs aspectes que em podrien ressonar quan treballi de psicòloga. Durant el període de pràctiques ho he estat treballant i ho continuaré fent, perquè és un requisit bàsic per acompanyar les persones que ho puguin necessitar.

De manera general valoro molt positivament la meva formació en l’Institut Gomà.  M’emporto habilitats, competències, aptituds i actituds bàsiques per ser una bona psicòloga i agraeixo enormement haver tingut la oportunitat d’adquirir.

Recomanaria aquest pràcticum als futurs psicòlegs que vulguin preparar-se i adquirir habilitats per ser un bon professional. És una experiència molt recomanable, també, per les persones que vulguin dedicar-se a temes de teràpia sexual i de parella o de coaching, ja que és una bona manera de conèixer el funcionament de màsters que treballen aquestes temàtiques.

Estic molt satisfeta de l’equip humà del centre, ja que tots tenien moltes ganes d’ajudar-nos i de que aprenguéssim a treballar. Han estat molt atents a les nostres necessitats acadèmiques i han fet que ens sentíssim molt còmodes. En general ha estat una experiència significativa en el meu camí com a psicòloga.

Laura Ponce Crisol
Universitat Oberta de Catalunya

Como estudiante del practicum de Psicologia quiero decir que Institut Gomà es un centro que me ha ofrecido mucho más de lo que me esperaba.

Me ha enseñado una manera de hacer Psicología, una Psicología en la que los protagonistas son las personas, y no sus conductas o cogniciones. Aquí he aprendido lo que significa una terapia individual y personalizada, única e irrepetible, ya que es así como en Institut Gomà considera a la persona: un ser único e irrepetible.

Por lo tanto la intervención psicoterapéutica que hacen y que nos enseñan es una intervención centrada en la persona, donde se la trata como a un todo integral teniendo en cuenta sus  conductas, pensamientos y emociones.

El mayor beneficio que me ha aportado Institut Gomà es el inicio en el conocimiento de la naturaleza humana, un conocimiento alejado de estándares y estadísticas, sino fruto de la experiencia  de los profesionales que forman el centro y que muy gustosamente han compartido con nosotros. Dicho conocimiento es una herramienta esencial para comprender más profundamente al paciente y poder llevar a cabo una intervención efectiva y eficiente.

Fº Javier Aparicio Felipe
Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Esta experiencia ha significado para mí un punto de inflexión entre el cierre de una etapa, y el comienzo de otra. El cierre de una etapa dedicada a la formación teórica (la universidad), y el comienzo de una nueva etapa de ilusión y esperanza profesional.

Recomendaría a los alumnos de las diferentes universidades a realizar sus Practicums en el Institut Gomà, ya que podrán aprender y aplicar con clientes/pacientes reales, los enfoques de la escuela Humanista y aplicarlos  desde la psicoterapia-Coaching.

Gracias a los conocimientos adquiridos he podido integrar nuevos conceptos que me ayudan a continuar en la realización del trabajo bien hecho como objetivo (seriedad, empatía, dedicación, responsabilidad) obteniendo como resultado un sentimiento de eficacia y eficiencia. Por otro lado, esta nueva etapa también ha provocado cambios personales en la forma de regular mis emociones en diferentes ámbitos; laboral, social, de pareja y familiar, todo ello me produce una gran satisfacción.

La atmósfera laboral y/o académica del centro ha provocado una adaptación sin estrés ni ansiedad. La humanidad generada por las personas que componen el Institut Gomà facilita todas las tareas, hecho que no se repite en otros ambientes de nuestra sociedad. Ha sido todo muy fácil lo cual no excluye el trabajo continuado.

Sara Díaz Diaz
Universitat de Barcelona

Abans de començar a l’Institut Gomà, sentia molta incertesa sobre què era el m’esperava allà durant el temps del meu pràcticum, però he de reconèixer que des del primer dia em van fer sentir com a casa. Recordo que la tarda de la presentació vaig sortit molt emocionada del centre i amb moltes ganes de començar aquesta experiència ja que, sense dubtes, havien superat les meves expectatives. Després de nou mesos, veig que no m’equivocava i estic totalment satisfeta d’haver escollit aquest centre per a realitzar les meves pràctiques; tinc la sensació de què d’enlloc m’hagués pogut emportar tot el que m’enduc de l’Institut Gomà.

En el centre ens han donat la oportunitat d’aprendre des de l’experiència de cada un dels vuit membres que formen l’equip de professionals. Gràcies a tots ells, he pogut aprendre l’essencial paper que juguen les emocions en el malestar de qualsevol persona; molt més enllà de la conducta, les emocions són les determinants de tot el que ens pertorba o, pel contrari, tot el que ens fa sentir bé. Per aquest motiu, m’emporto també la gran importància de centrar el procés en el client que tenim davant, ja que res més enllà d’ell podrà afectar si, des de la impossibilitat de no ser sentides, desenvolupa la capacitat de regular les seves pròpies emocions.

Si hagués d’escollir una cosa, crec que el que més valoro de l’Institut Gomà és la seva dinàmica de treball en equip. En aquest temps he pogut adornar-me de la riquesa que ofereix treballar colze amb colze amb altres professionals; d’aquesta manera, els diversos punts de vista o les diferents perspectives de treball fan que es redueixin les possibilitats de que se’ns escapi algun aspecte important del procés. A més a més, la honestedat de derivar o compartir algun cas, per tal d’assegurar la intervenció òptima pel pacient diu molt del treball que es realitza en el centre. Treball que, sense dubte, prioritza per davant de tot el benestar de la persona que necessita ser acompanyada.

Per a mi, aquesta experiència ha sigut una aventura plena d’aprenentatge la qual, a més de d’ajudar-me a evolucionar professionalment, m’ha permès créixer com a persona i trobar gent meravellosa que, més enllà de ser companys o “professors” han acabat sent persones molt properes. A més a més, tampoc no he hagut de deixar de banda la diversió i l’entreteniment en determinats moments, ja que hem pogut gaudir de moltes maneres. Per aquests motius recomano a nous alumnes, des de la meva pròpia experiència, que situïn a l’Institut Gomà en un lloc preferent al fer la selecció del centre de pràctiques ja que, a més d’assegurar que aquí es sentiran – sense deixar de banda la professionalitat – dins d’una gran família, els donaran l’oportunitat d’aprendre grans coneixements de la intervenció psicològica. Una intervenció que va més enllà de qualsevol idea planera o convencional; des de diversos enfocaments, l’Institut Gomà és capaç d’arribar allà on no tots els psicòlegs hi són capaços d’arribar.

Liyuan Qiu Wang 裘理媛
Universitat de Barcelona

En general, l’experiència de les pràctiques a l’Institut Gomà al llarg d’aquests mesos ha estat altament satisfactòria. Es valora positivament el tracte que he rebut durant l’estada, i l’ambient d’acolliment que proporciona l’equip a les alumnes del Pràcticum.

A nivell professional, he assolit coneixements molt importants i pràctics aplicables en un context clínic i en un futur, esperem que, no gaire llunyà. És gratificant veure un equip en bon funcionament on hi participen professionals joves, ja que transmeten esperança a la nostra generació de psicòlogues en formació. A més a més, és molt enriquidor per la pròpia professió de la psicologia el fet de poder conèixer professionals que també treballen per al benestar de les persones des de les seves disciplines com són els coachs i el fisioterapeuta del centre. I a nivell personal, he pogut adquirir un major autoconeixement i capacitat d’insightgràcies la participació activa als seminaris.

Finalment, vull agrair a la meva tutora, Hermínia Gomà, per la seva generositat en transmetre’ns els seus coneixements professionals sense cap reserva; per la seva filosofia humanista i positiva, que ens valida com a persones i futurs professionals amb potencial a desenvolupar; i per habilitar la nostra participació activa dintre de l’equip.

Laia Arias Solé
Universitat de Barcelona

La experiencia en el Institut Gomà es totalmente recomendable para aquellos estudiantes de psicología que quieran dedicarse al ámbito clínico: no tener contacto directo con pacientes no excluye poder palpar la realidad de cerca, y es que en las supervisiones de equipo se analizan casos de todo tipo y con cierta profundidad.

Por otro lado, el prácticum en este centro puede interesar también a alumnos que quieran dedicarse al coaching: asistir a las supervisiones de alumnos en prácticas del Máster en Coaching y Liderazgo Personal de la UB hace descubrirte una disciplina que a lo largo de la carrera de psicología no se da a conocer y que como futuros psicólogos tendríamos que tener en cuenta, ya que un proceso de coaching puede aportar grandes beneficios a personas que quieran realizar cambios específicos en su vida.

La otra actividad característica de este prácticum es el mentoring, es decir, un role – playing en el que una persona hace de psicólogo y otra de paciente, mientras que el resto de personas toman nota de lo que sucede a lo largo de la sesión. Esta dinámica, en la que participan los alumnos del prácticum de psicología y los del Máster en Terapia Sexual y de Pareja de la UB, va muy bien para aprender y reforzar habilidades y competencias necesarias para el ejercicio profesional del psicólogo.

También hay que hablar de la formación que ofrece el Institut Gomà: hay variedad en los distintos cursos y es una buena opción para trabajar aspectos relacionados con la psicología o el coaching.

Desde mi punto de vista, el Institut Gomà es un buen centro para realizar las prácticas de la carrera de psicología: hay muy buen ambiente de trabajo, tienes atención especializada y aprendes mucho a lo largo de todo el año académico.

Andrea Kiskeri Aiguabella
Universitat de Barcelona

La idea de què els psicòlegs no treballen amb patologies, sinó amb persones va ser l’inici de la formació que he rebut al llarg de tot el procés de pràctiques.

Realitzar el pràcticum a l’Institut Gomà és una gran oportunitat per aprendre constantment. Durant el període de pràctiques he après més que en quatre anys de carrera és la frase que més e dit als meus companys de la universitat. La veritat és que durant les pràctiques els meus coneixements, tant teòrics com pràctics, han augmentat enormement i m’ha permès incidir-me i conèixer més l’àrea de la psicologia clínica des d’una vessant menys desconeguda, com és la cognitiva-conductual.

Un dels coneixements apressos ha estat la metodologia del coaching. Amb el coneixement d’aquesta metodologia i he adquirit molts aprenentatges en relació a aquesta. Un d’aquests aprenentatges, que el trobo molt essencial i útil en la nostra vida és que en el moment que apareix una dificultat o un problema no hem de responsabilitzar a altres persones o a les situacions sobre el que ens a passat, sinó que ens hem de fer responsables nosaltres sobre el problema, ja que solament a partir de nosaltres mateixos podem aconseguir allò que desitgem. A més, amb aquesta metodologia sóc més conscient de la importància que té treballar la totalitat de la persona, del seu passat al seu futur. També, gràcies als coneixements apressos del coaching, veig la importància que té dotar als clients d’aquelles competències, que tenen però no les veuen, ja que els enfortirà per ser més responsables de la seva vida i guanyar seguretat en la pressa de decisions futures.

D’ltra banda, i coincidint amb Galileo Galilei quan diu que la màxima saviesa que existeix és conèixer-se a un mateix, crec que gràcies als cursos que l’Institut Gomà m’ha donat la oportunitat d’assistir m’han dotat d’aquest autoconeixement sobre mi mateixa, cosa que considero essencial per tota persona i encara més per aquelles que es volen dedicar a la psicologia, i que han de tractar amb persones. D’altra banda, la possibilitat que se m’ha donat per realitzar els cursos, m’ha fet sentir part de l’equip ja que el fet de donar-me la opció d’assistir-hi és perquè s’ha confiat en les meves capacitats d’aprenentatge i en certa manera els hi ha importat el meu creixement professional, i també personal.

A més, el fet de tenir la oportunitat d’assistir a les supervisions de coaching, del màster en Coaching i Lideratge personal, i a l’assignatura de mentoring, del màster en Teràpia de Parella i Sexualitat, ha estat molt gratificant sentint-me molt afortunada per la possibilitat de nodrim d’aquests coneixements.

Tot i això, vull destacar als membres de l’equip, amb els quals he tingut contacte, per la seva proximitat, suport i confiança que m’han donat ja que ha estat sens dubte la clau del meu aprenentatge. El fet d’estar a les supervisions dels seus processos, podent seguir la evolució d’aquests i poder expressar qualsevol dubte ha suposat un creixement personal i acadèmic del qual estic molt agraïda. Per això, m’agradaria agrair a tot l’equip de l’Institut Gomà, que m’ha tingut al seu costat durant tot el curs, per tots aquells coneixements proporcionats, però també per haver-me fet sentir com a casa meva e inclús considerar-me, durant aquest temps, una membre més del seu equip, de l’equip de l’Institut Gomà.

Vull acabar dient que amb la realització d’aquestes pràctiques se m’han despertat moltes ganes d’implicar-me activament en la meva formació, adonat-me de lo privilegiada que sóc per haver estudiat aquesta carrera, ja que la professió de psicòleg és un descobriment continu, aprenent en cada sessió, procés i amb cada pacient, i permetent, així, anar creixent cada dia més.

Vaig entrar amb una maleta buida i n’he sortit amb una de ben plena.


Estefania Buixó Ribes
Universitat Blanquerna

La experiencia como alumna de prácticas en el Institut Gomà es algo fundamental para cualquier estudiante de psicología. Es el primer contacto que tenemos con la realidad para poder palpar lo que será nuestra profesión. Es una vía de conocimiento totalmente diferente a la de las clases de la universidad y las más positiva de todas.

A mi, personalmente, me ha servido para acabar de convencerme de que lo que realmente me gusta es la terapia de pareja. Los casos que he escuchado en supervisión y las recomendaciones tan constructivas que se han ido haciendo, me han hecho darme cuenta de una manera más clara que la psicología es todo un reto i que pertenecer a un equipo te hace sentir más motivada y te convierte en una profesional aún mayor.

Algo que me ha sorprendido ha sido el Mentoring, un descubrimiento que considero que se debería impartir en cuarto de carrera en todas las universidades de Psicología para poder iniciar, de una manera más profesional, cómo se desarrollará el acto profesional. Sin duda, una experiencia que no deja indiferente a nadie…

He descubierto también el Coaching como una nueva manera de entender la psicología de un modo más positivo, analizando las partes sanas de las personas las cuales, al fin y al cabo, serán las que ayudaran a la persona a crecer y ha hacer un cambio.

En definitiva, una experiencia inolvidable el hecho de ver que formas parte de un equipo que te tiene en cuenta y que muestra su apoyo incondicional. Si el Insitut funciona, es por el gran sentimiento de colaboración que existe en el ambiente. Muchas gracias.

Rosa Padrosa Gómez
Universitat Barcelona

El periodo de prácticas en el Instituto Gomà nos ha permitido crecer no sólo como futuras profesionales sino también como personas.

Salimos de las aulas universitarias para iniciar un camino propio en el que nos hemos afrontado al mundo real y hemos visto que es lo que se nos pide y esperamos de nosotros mismas como psicólogas. Ha sido una experiencia excelente que nos ha permitido empezar a ver como aplicar conocimientos alcanzados hasta ahora a la práctica diaria. Además, nos ha abierto el mundo de la vertiente de la Psicología Humanista con las emociones y los valores personales. Y también nos ha dado la oportunidad de ampliarla adquiriendo muchos conocimientos más a través de cursos y el Mentoring, y aprendiendo otras formas de actuación como el Coaching.

Todos y cada uno de los miembros del equipo nos ha entregado la ocasión de enriquecernos de sus diferentes visiones y maneras de actuar para poder crear en un futuro la nuestra propia.


Ana García Reboto
Universitat Barcelona

Espero que la meva experiència serveixi per ajudar en la decisió d’algun futur alumne. Personalment també vaig tenir molts dubtes a l’hora d’escollir el centre on desenvoluparia les pràctiques.

Desconec si un altre lloc m’hagués pogut oferir millors pràctiques, més aprenentatges o més vivències. Personalment acostumo a buscar la millor opció, a no conformar-me, i puc dir que a l’Institut Gomà he pogut trobar tot allò que necessitava i m’he sentit molt satisfeta amb allò que he rebut.

Hi han moltes coses que m’han sorprès gratament: no esperava trobar un equip real, jove i proper que m’acolliria tan càlidament; no esperava que el coaching em pogués obrir noves vies i m’aportés tants coneixements; tampoc esperava rebre la oportunitat de treballar-me com a persona en el seguit de sessions i cursos; no creia que pogués practicar les meves habilitats i tenir una persona que em pogués guiar com ha sigut el cas del mentoring ni que finalment em donarien explícitament l’impuls necessari per creure en mi com a psicoterapeuta.

Per tot això, en definitiva, estic molt agraïda a l’Institut, per l’atenció, dedicació i importància que li donen a les nostres pràctiques, entenent que aquestes son de vital.


Marina Jiménez Linares
Universitat Barcelona

Les meves expectatives prèvies a l’inici de l’assignatura del pràcticum, han estat superades amb escreix després del meu pas, durant tots aquests mesos, per l’Institut Gomà.

Quan tiro la vista enrere i em recordo a mi mateixa en el mes d’octubre del 2009, tot just quan començava el pràcticum, em venen al cap tots els dubtes que tenia vers el que em trobaria en els propers mesos: ¿Hauré triat la millor opció per cursar les pràctiques de la carrera?, ¿Aprendré quelcom de com es fa això de ser psicòloga i/o terapeuta?, ¿Em trobaré un bon ambient de treball?, ¿Quin tipus d’equip em trobaré? ¿De quina manera podré participar en l’equip? ¿Realment aprendré o serà això que diu el tòpic de que hi serè per portar fotocòpies i el cafè?… i així un llarg etcètera.

Tots aquests dubtes, com es pot veure, tenien a veure principalment amb el grau d’aprenentatge que arribaria a assolir i amb l’ambient que trobaria. I és justament en aquests dos àmbits on la meva sorpresa ha estat més grata.

En quant a l’aprenentatge, m’emporto un increment enorme del meu coneixement sobre el coaching, donat que en arribar no tenia cap informació al respecte i desconeixia totalment què és això del coaching, com es duu a terme i en quines situacions es pot aplicar.

El fet de poder assistir a les supervisions dels casos de pràctiques, que els alumnes del màster de coaching i lideratge personal  porten, m’ha permès actualitzar-me, apropar-me i aprendre d’un mon nou (el del Coaching), el qual m’ha donat metodologia, eines i una nova perspectiva de l’àmbit de l’ajuda professional.

Per altra banda, considero que ha estat un plaer i un privilegi poder assistir a les sessions clíniques setmanals, en les quals es reuneix tot l’equip per a compartir les noves altes, l’evolució dels casos i contribuir a la  millor intervenció possible per a cada demanda.

He de reconèixer que abans de iniciar el procés de pràctiques, tenia la idea de que el no poder entrar en una sessió terapèutica, limitaria el meu aprenentatge. Però res més lluny, donat que el poder assistir a les sessions de supervisió, considero que permet aturar, explicar i endinsar-nos més en la manera d’intervenir, aspectes no compatibles amb el transcurs de la sessió en viu.

Un altre aspecte gratificant que he pogut veure en aquestes sessions clíniques, és el recolzament i la perspectiva més distanciada emocionalment, que l’equip ofereix al terapeuta que supervisa el cas.

Em resulta molt difícil imaginar com seria la qualitat i rigor de la feina terapèutica sense aquesta supervisió grupal, i haig de reconèixer que em va tranquil·litzar saber d’aquest tipus de funcionament, més basat en la supervisió i el treball en equip, ja que permet la revisió del nostre rol professional com a terapeuta o coach.

Les expectatives prèvies respecte els cursos de formació en temes de creixement personal, que l’entitat ofereix per als alumnes del pràcticum, ja eren bones des d’un inici. Aquest era i és, un dels valors afegits que ha tingut per  mi la experiència del pràcticum.

Com comentava a l’inici, un altre dels àmbits en el que les expectatives han estat superades, és l’ambient de treball i l’equip que he trobat.  M’ha sobtat la proximitat i familiaritat amb la que m’han tractat, m’he sentit molt acompanyada, valorada i recolzada, per part de tot l’equip, al llarg del meu procés d’aprenentatge.

Personalment, em sento identificada tant amb la forma de treballar conjunta i multidisciplinar que es practica en l’Insitut,  com amb l’abordatge físic i mental de les demandes clíniques.

D’altra banda, aquesta experiència tant satisfactòria, m’ha permès assolir una sèrie d’aprenentatges.

Tot i que, en aquests moments, m’atreu més la teràpia que el coaching, tot aquest coneixement assolit respecte aquesta recent disciplina, m’aporta eines d’intervenció, metodologia i un nou enfocament, aplicable a alguns processos terapèutics en els quals pugui ser adient.

La vessant més psicoterapèutica de l’Institut, m’ha permès conèixer com és el funcionament de un centre privat, quines són les competències bàsiques de un professional de l’ajuda i quines peculiaritats tenen el processos de parella amb respecte un procés individual de teràpia.

A més, he ampliat els meus coneixements en relació la dimensió sexual i afectiva de la persona, així com respecte models d’intervenció com el sistèmic i el constructivista, més basats en la comunicació, l’anàlisi del discurs i de les dinàmiques relacionals que estan en joc dins la parella.

Una altra font d’aprenentatges assolits important, han estat els vuit cursos de formació que he realitzat en el transcurs de tots aquests mesos. En ells, he pogut adquirir tècniques d’intervenció així com desenvolupar competències personals i professionals fonamentals per a la meva futura praxis com a terapeuta (escolta activa, assertivitat, resolució de conflictes, autoestima, lideratge personal, intel·ligència emocional, intel·ligència social, etc.)

Agraeixo profundament l’oportunitat d’haver pogut participar en tots i cadascun d’aquests cursos, en les hores de mentoring que pertanyen al màster de teràpia sexual i de parella, i fins i tot, ocasionalment, a algunes classes del mateix.

Paral·lelament a aquesta evolució professional, ha tingut lloc una profunda evolució personal, tot un treball d’autoconeixement i creixement, en el que he guanyat autoestima i confiança en mi mateixa, en el que he canviat algunes creences i paradigmes que em limitaven.

Quan vaig començar, considerava que no tenia eines com per a anar més enllà del diagnòstic davant una demanda. El meu pas per l’Institut Gomà i el treball intens de tot aquest any, m’ha ajudat a guanyar més confiança en mi mateixa com a professional, m’ha permès endreçar coneixements teòrics i donar-li un sentit d’integritat, a totes les assignatures que he cursat al llarg d’aquests anys a la facultat. En aquest sentit, el pràcticum ha estat una experiència clarificadora.

Evidentment, em queda molt per aprendre i ser una bona professional, però ara veig aquest procés com un camí d’aprenentatge continu, d’humilitat i de confiança en mi mateixa.

Considero que, com alumna del pràcticum, he assolit els objectius inicials d’aquesta assignatura i això eleva el meu grau de satisfacció, no esperava evolucionar tant en pocs mesos.

L’assignatura del pràcticum, és un element crucial per al meu aprenentatge i la millor de les culminacions possibles per a la llicenciatura.

Ha estat un any de molta exigència i esforç, però també de molts guanys. M’han donat molt. Gràcies.